Паметникът на Васил Левски в Брезник ще бъде изработен от скулптора, който направи орела за Арката на 5-ти конен полк

Скулпторът Борис Борисов, който е с родословни корени от Брезнишко и Трънско, ще изгради бюст-паметника на Васил Левски в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Община Брезник ще предостави материал за изготвянето на паметника, който ще бъде от месинг. Скулптурата на Васил Левски, която ще е първата такава в града, ще бъде поставена върху гранитен постамент. Това поясни за читателите на Zapadno.com заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Скулпторът живее във Велико Търново, където е и неговото ателие. Той е основният скулптор, който участва в изработването на орела за Арката на 5-ти конен полк в Брезник, която беше възстановена по-рано тази година. Прочетете още интересна информация за скулптора Борис Борисов в публикацията: Скулпторът изработил орела на Арката на 5-ти конен полк е служил във военното поделение в Брезник

Предложението за поставянето на бюст-паметник на Васил Левски е на кмета на Община Брезник Васил Узунов. В края на месец октомври Общински съвет-Брезник прие кметското предложение и така даде старт на дейностите по поставянето на паметника. През месец ноември беше изграден и основен постамент за бъдещия бюст-паметник, който ще се намира в градинката до автогарата в града.

Намеренията са паметникът да бъде готов за официално откриване на 19 февруари 2019 година.

Виж също...

Loading...