Близо 3 000 животновъди в страната получиха над 4 милиона лева подпомагане за овце, кози и крави

Над 4,3 милиона лева бяха преведени от Държавен фонд „Земеделие“ на 2 841 животновъди. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони (ДПЖ-пл) подпомагане от общо 3 787 448 лева получиха 2 603 фермери. Още 532 445 лева субсидии бяха разпределени между 273 стопани по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави в планински райони (СМлК-пл) за кампания 2018, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Ставката за плащането на едно допустимо за подпомагане животно по ДПЖ-пл е 55 лева. Тя е определена със заповед от 5 декември 2018 година на министъра на земеделието, храните и горите. Ставката за плащането на едно допустимо за подпомагане животно по СМлК-пл е 269 лева и 73 стотинки, определена със заповед от 5 декември 2018 година на министъра на земеделието, храните и горите. Право на подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони имат земеделски стопани, чиито стада наброяват от 10 до 49 овце-майки и кози-майки заедно или поотделно. По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави в планински райони се подпомагат животновъди, които отглеждат от 5 до 9 млечни крави.

Земеделските стопани, кандидатствали по двете схеми на обвързана подкрепа трябва да продължат да отглеждат заявените за подпомагане животни най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

Виж също...

Loading...