Най-възрастният ловец в Брезнишко – Стефан Димитров от Режанци отбеляза 90-годишен юбилей с ловни другари

Ловецът Стефан Димитров от брезнишкото село Режанци отбеляза 90-годишен юбилей в приятната компания на ловните другари от ловно-рибарска дружинка “Красава-Режанци”. Бай Стефан, както му казват колегите, е най-възрастният ловец, който членува в ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник. Той е известен в региона и с прозвището “Стожерът”, споделиха за читателите на Zapadno.com от ловно-рибарска дружинка “Красава-Режанци”.

Празникът е бил отбелязан на 8 декември в хижата на Бърдото в Брезник. Освен колеги и приятели на Стефан Димитров, юбилеят е бил уважен и от председателят на ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник доктор Валери Величков. Поздравителен адрес за рождения ден е връчил председателят на Управителния съвет на ловно-рибарска дружинка “Красава-Режанци” Красимир Горянов. Ето какво пожелава той на бай Стефан от свое име и това не колегите-ловци:

Уважаеми Бай Стефане, приеми моите и на колегите – ловци от ЛРД “Красава – Режанци” най-сърдечни поздравления по повод 90-та ти годишнина. Деведесет години! Много или малко са те? Много, имайки предвид колко дела е извършил човек през тези години, колко хора е обгрижил с вниманието си, колко стремежи и трепети е осъществил и количеството на среброто което е натрупал в косите си. И малко, вписвайки се в хода на историята и желанието да реализира още много свои идеи, намерения, да бъде полезен на хората! В тези 90 години са вплетен и съдбите на няколко поколения, трудът ти по отглеждането и възпитаването на децата, успехите и застоите. В годините на прехода ти също не беше подминат от проблемите и трудностите, пред които беше изправено цялото ни общество. С много енергия и воля успяваше да се справиш с предизвикателствата на времето, продължаваше да градиш по-добро бъдеще, стараеше се да предадеш етиката, другарството и любовта към природата на младите хора. Нека това бъде постоянния ти стремеж в бъдеще и ловната слука да те преследва както и досега! Завидна е енергията, ентусиазмът и постоянството които проявяваш към ловното дело, за което приеми нашето искрено БЛАГОДАРЯ! Желая ти много здраве, бодър дух и наслука!

Стефан Димитров е с ловен билет от 1946-а година и винаги в брезнишкото ловно сдружение. Ловът е неговото хоби, неговата неотменна страст. В младите си години ловува предимно на прелетен дивеч и хищници, а след появата на дивите свине в Брезнишко, ловът на едър дивеч става предпочитаният. Макар и с неголеми популации на дивата свиня, късметът преследва Бай Стефан и за ловната си практика той е отстрелял над 50 диви свине. Това пък споделят неговите ловни другари Иван Борисов и Георги Рангелов през есента на 2007 година, когато Стефан Димитров отстрелял 260-килограмов глиган. Поваленият с два точни изстрела глиган, осигурява на ловеца бай Стефан 127.4 точки, златен медал и първият до тогава регистриран трофей в брезнишкото ловно дружество.

Бай Стефан, както всички го наричат, не само заради белите му коси, а заради доброжелателността му, заради постоянната грижа и напътствията, заради умерения му характер и бистър ум, е дългогодишен отговорник по лова и охраната на дивеча. Няма ловнo-стопанско мероприятие без него – от подхранването до ловния заслон, споделят още Иван Борисов и Георги Рангелов.

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Снимка: Иван Борисов

Виж също...

Loading...