Църногорският събор над село Гигинци е сред най-значимите събития в област Перник за 2018 година

Църногорският събор „В сърцето на Граово“, който се проведе на територията на община Брезник през лятото, е сред най-значимите събития в област Перник за 2018 година. Това каза областният управител Ирена Соколова по време на среща с медиите, на която беше представен отчет за дейността на Областна администрация-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Първото издание на Църногорския събор се проведе в дните между 13 и 15 юли над брезнишкото село Гигинци, на поляните край Църногорския манастир. С голям успех премина първото издание на тридневния събор. Над 800 изпълнители и над 50 състави участваха в многочасова фолклорна програма. Броят на посетителите надмина 10 000 души. Идеята на организаторите на първото по рода си събитие за нашата област, с председател на инициативния комитет областният управител на Перник Ирена Соколова, бе то да представи вековното богатство, култура, туристически потенциал и красота на региона. “Струва си да извадим тази инициатива като важна и значима, защото тя даде друг профил на областта с възможност да покаже и традициите, и културата, и фолклора, но най-вече да сложи акцент върху възможността Пернишка област да бъде атрактивна туристическа дестинация по през своите църкви и манастири, и през възможността за поклоннически културен туризъм. Този събор беше анонсиран в първия му ден и стартира с колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и поклоннически туризъм в област Перник“, в който получихме уверението на министър Ангелкова, че Перник ще бъде първата област, в която ще се отвори поклонническа дестинация.”, каза областният управител Ирена Соколова.

Църногорският събор се проведе с благословията на българския патриарх Неофит. След откриването на събитието с колоквиум, който беше иницииран от областния управител, чрез голям концерт „Гласовете на Граово” се изявиха емблематични изпълнители от региона.

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...