Самодейци-кулинари от брезнишкото село Долна Секирна показаха как трябва да изглежда граовската трапеза за Бъдни вечер – ВИДЕО

Пъстра трапеза с автентични ястия и печива за Бъдни вечер показаха самодейци към народно читалище „Иво Войвода-1928“ от брезнишкото село Долна Секирна. Гозбите и печивата бяха изложени на регионалния кулинарен конкурс „Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня“, който се провежда днес в град Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Областният кулинарен конкурс се провежда за 13-ти път, като събитието се случва през година. В тазгодишното издание се включиха 16 читалища от област Перник, като единствената културна институция от община Брезник беше народно читалище “Иво Войвода-1928” от село Долна Секирна. Организатор на конкурса е народно читалище “Съзнание-1922” в Перник. “Наистина всяка година интересът е голям, защото хората показват традицията за нашите празници, което е едно прекрасно начинание и го продължаваме с години. За всеки ще има награда, ще има майсторски награди, ще има три специални награди.”, поясни главният експерт в отдел „Култура“ на Община Перник Иванка Василева. В кулинарния конкурс се представят зимните обичаи от Атанасовден до Ивановден.

Сред гостите на събитието беше Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Високопоставеният духовник заедно с областния управител първо посетиха масата на читалището на Долна Секирна, където разговаряха със самодейци от брезнишкото село. Официалното начало на конкурса беше поставено с няколко изпълнения на самодейци от Перник.

Вижте какви са ястията и печивата, които самодейци от Долна Секирна показаха през камерата на Zapadno.com:

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...