Младите на Брезник представиха своите предложения и възгледи пред институции и възрастни на детска кръгла маса

Първото официално заседание на Детска кръгла маса за творчески идеи и инициативи се проведе между част от децата на Брезник и местни институции и възрастни. Домакин на събитието беше средно училище “Васил Левски” в град Брезник, където младите представиха своите предложения и възгледи, предаде репортер на Zapadno.com.

Първата по рода си такава среща се превърна в диалог между децата и възрастните. Сред гостите на кръглата маса бяха заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, директорът на Общинския исторически музей Емилия Велинова и историкът Аниела Асенова. Освен ученици от брезнишката гимназия, присъстваха и ученици от учебното заведение в село Ноевци. Началото на събитието беше дадено от Гергана Пожарски, която е член на училищното настоятелство към средно училище “Васил Левски”. В уводните си думи тя поясни, че е важно поколенията да говорят очи в очи и като приятели. “Няма нищо случайно на този свят. Когато отбелязахме днешната дата никой от нас не се сети какъв ден е днес – Игнажден. Няма нищо по-хубаво събитие като това да се случи точно на Игнажден, защото вие сте полазниците на децата тази година и защото в много краища на страната на Свети Игнат му казват “Свети Инат”. Има поверие, че всичко, което начене днес – ще стане, макар и с инат, ще стане. Така че пожелавам на всички днешното начинание да е много успешно и за малки и за големи, и за целия град. Имаме много големи амбиции, имаме много големи мечти. Нашите мечти обаче не са само наши, защото с всеки, с който ги споделим, застава зад тях. Нашата мечта е да превърнем Брезник в един фестивален град на детското творчество, в който фестивал всички деца да могат да покажат своите таланти, да могат да приемат гости от цялата страна, от чужбина, да могат да са горди с това, което могат да правят и могат да кажат. Нашата мечта е свързана със създаването на много инициативи за деца, част от които вече ги видяхте – литературният конкурс, конкурсът за детска рисунка.”, поясни Гергана Пожарски. В приветствието си тя посочи още бъдещи инициативи и идеи, които има училищното настоятелство. Гергана Пожарски представи и поучителна приказка пред присъстващите, с която описа идеята около която се обединяват и децата, и възрастните.

Ученичката Зарина Лазарова от училището в Брезник представи предложенията и възгледите на своите връстници в региона. “Скъпи, пораснали приятели, ние, децата на община Брезник искрено ценим усилията ви да ни осигурите добри условия на живот и образование. Ценим грижите, които полагате за нас, за да израснем в безопасна среда и да развием потенциала си. Благодарим ви! Днес се обръщаме към вас, за да насочим вашето внимание към нещо, което вие понякога забравяте, а именно: Ние, децата, знаем! Ние, децата, искаме! Ние, децата, можем! Ние знаем кои са най-важните въпроси, касаещи децата в община Брезник. Ние искаме да участваме заедно с вас в обсъждането им. Ние можем да сме ваши полезни партньори, работещи с творчески плам за тяхното решаване. Вече повече от месец, ние, членовете на Детска кръгла маса за творчески идеи и инициативи, всяка седмица обсъждаме различни теми, касаещи децата и тяхното добруване. Нашето желание е да ги споделим с вас, големите, и да ви помолим да ни помогнете за тяхната реализация. Целта ни обаче е да ги осъществим заедно. Защото ние знаем, искаме и можем да бъде субекти на собственото си израстване, което е свързано както с дефинирането на темите, които касаят нас самите, така и с влагането на усилия за случването им. Нека заедно установим една добра практика за съвместна работа между деца и възрастни, която има потенциал да се превърне в положителен прецедент по отношение на дейностите, касаещи грижите за децата в цялата страна.”, сподели Зарина Лазарова.

Младата ученичка представи 5 теми, които членовете на Детска кръгла маса за творчески идеи и инициативи и децата на Брезник са набелязали и по които искат да работят. Темите обхващат извънкласните дейности, детското пространство, училищни въпроси, благотворителност и изследователска дейност за съхранение на местните традиции. По отношение на детското пространство, младите пожелаха да имат определено място за отдих и развлечение в училището или на друго място в града, където да прекарват свободното си време и да развиват бъдещи инициативи. Децата засегнаха и темата с начините на преподаване на уроците в училище и възможността за внедряване на модерни технологии в учебния процес. Младите брезничани имат идея още през месец януари 2019 година да направят благотворителна инициатива “Магазин за без пари”, която да помогне на децата от социално слаби семейства в общината. За реализирането на тази идея, децата искат съдействие по предоставянето на помещение за инициативата, помощ при организацията и разпространението на информацията.

От своя страна властта в лицето на заместник-кметът Мария Добревска и председателят на Общинския съвет Виолета Младенова изразиха готовност да помогнат на децата в общината в реализирането на идеите им. По предложенията и възгледите се включи и директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова, която поясни, че институцията винаги е отворена за децата и младежите в общината. “Моята слабост е работата с деца, с родители и с учители. Ако тази връзка я няма, повтарям – деца, родители, учители, всеки ще иска нещо и няма да се случва нищо. Мисля, че немалко неща се направиха в музея и много исках да са по-пълни ежедневно изложбени зали, да ги посещавате, но това рядко се случва. Не зная от вас ли зависи, от организацията на времето ли зависи, от законите ли зависи. Музеят е отворен за вас, то 2 музея – и в ДНА, и в Класното училище. Вие ползвате дворното пространство на Класното училище. С някой от вас дори съм разговаряла, че се радвам, че сте в двора на музея, но заповядайте и вътре. Някак си може би това се създава като навик – да се влиза в музея.”, каза Емилия Велинова и анонсира спечелен от музея проект, чрез който ще се даде възможност на децата и младежите да покажат своите способности. “По проекта създаваме едно такова творческо пространство за младите хора. Ще бъде творческо ателие на втория етаж в ДНА, оборудвано – ще има и принтер, и компютър, и климатик, за да ви е топло, когато идвате. Благодарение на “Трейс Рисорсиз” имаме в голямата зала климатик, за утре ще бъде отоплено да ви е уютно и приятно.”, поясни още директорът на Общинския исторически музей в Брезник.

Предложение към младите отправи директорът на средно училище “Васил Левски” Емилия Вълова. “Това, което се случва в момента е страхотно. Няма значение дали някой е удовлетворен или не е удовлетворен, това са първите крачки. Децата се отпускат, децата говорят. Безспорно е, трудно е понякога да се работи с децата, трудно е децата да комуникират с възрастните – факт. За да може да се случи нещо трябва да се изслушваме и уважаваме взаимно. Това, че те в момента искат нещо, това че те в момента поставят нещо е много хубаво. Още по-хубаво е, че те предлагат, те да правят нещо, което е много важно. Искат място – няма проблем. Имам една идея към вас. Ако това място ви харесва да работите, когато решите – няма проблем. Направете един график, с който да ни уведомявате, така както го правите всяка седмица. Важното е някой да тръгне напред. Нещата ще се случат не толкова бързо колкото ние искаме, не в такъв обем, в който ние искаме. Това, което се случва мен страшно много ме радва. Покажете, че искате вие да направите нещо и давайте идеи ние ще ви помагаме. Подкрепям ви, много съм доволна. Дайте да започваме да правим нещо.”, каза директорът на училище Емилия Вълова и дори предложи да бъде инициирана подобна среща и с родителите.

Децата получиха поздравление от историка от Брезник Аниела Асенова. “С вас съм работила и продължаваме с нашите идеи, патриотични. Най-много да ви благодаря затова, че в това време, в което виждаме около нас какво става с младежта, вие намирате сили, идеи и време да искате да реализирате нещо, което е ваша идея. С всички сили ще ви помагам и винаги, когато ме търсите ще се отзовавам и смятам, че ще съм ви много полезна за легендите, за традициите. Много ви се радвам. Вие си имате чудесни идеи, искам да вървите напред и да ги осъществявате.”, каза Аниела Асенова.

Накрая учениците Габриела и Мартин раздадоха свитъци с предложенията и възгледите на децата бяха раздадени на всички гости, както и подаръци – картички и предмети, свързани първото издание на Фестивал на детската самодейност Видовденчета, който ще се проведе през месец юни 2019 година. Гостите бяха почерпени и с домашно приготвени сладки от ръцете на Гергана Пожарски.

Детската кръгла маса за творчески идеи и инициативи е част от детския празник „Декември ще бъде юни“, който ще се проведе утре (21 декември). Прочетете още по темата в публикацията: Целодневен празник за деца с изложби, работилници и концерт ще се проведе на 21-ви декември в Брезник

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...