ЧЕЗ с призив и полезни съвети за разумно потребление на електроенергия през празничните и почивни дни

Традиционното повишаване на консумацията през празниците се отразява върху размера на месечните фактури, съобщиха от пресцентъра на “ЧЕЗ Електро България”.

„ЧЕЗ Електро България“ призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни. Подготовката за празниците води до значително повишаване на консумацията на ток. Включването на повече и за по-дълго време на електрически уреди за отопление, приготвяне и съхранение на храна, осветление и украса през този период, ще се отрази и върху размера на месечните фактури.

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия. Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17 % от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство. Готвенето използва много енергия, защото фурната, грилът и котлоните работят при много високи температури. Затова избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност (А или А+). Използването им може да намали значително сметките за ток.

Прилагането на мерки за енергийна ефективност биха могли да спестят до 20 % от разхода за енергия. Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията можете да намерите на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“.

От „ЧЕЗ Електро България“ напомнят на клиентите си, че е важно при по-дълго отсъствие да изключват уредите от електрическите контакти. Включените в контакта уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност и реално не се ползват. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка с до 5 % и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди.

Виж също...

Loading...