Анализ в края на годината: Трън продължава да е общината в област Перник с най-висок процент на безработицата

Областният управител Ирена Соколова проведе годишна среща с директорите на териториалните структури от област Перник. На нея те представиха отчет за дейността си и акцентираха върху постигнатите резултати през 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Институциите в Областта, споделиха, че са надградили качеството си на работа с внедряването на вътрешно-институционална система за електронен обмен на документи. Контролните органи по общественото здраве, качеството на въздуха, водите и храните в региона отчетоха, че през годината са работили по множество сигнали на граждани свързани с околната среда. Проведени са редица информационни и разяснителни кампании за тютюнопушенето, употребата на алкохол, кърмачеството, актуалната епизоотичната обстановка и други.

Относно епизоотичната обстановка, здравните власти, отбелязаха че в областта ни през тази година няма регистрирани случай на заболяванията Африканска чума по свинете и Инфлуенца по птиците. През изминалите месеци е осъществен засилен контрол на Граничен контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци”, при който са конфискувани над 150 килограма храни от животински произход, в частност сурово свинско месо и колбаси. На контролния пункт стартира изграждането на автоматична система за обливане и дезинфекция на преминаващите превозни средства.

В сферата на образованието в регион Перник има високи постигнати резултати на учениците от националните външни оценявания, матурите и олимпиадите. Благодарение на областния управител Ирена Соколова е осъществена връзка с бизнеса по реализирането на дуалното обучение, а областта ни е с най-висок процент дуални паралелки в страната.

4,54 % е общото равнище на безработица (към 31 ноември 2018 година) в област Перник, което е с пункт по-ниско спрямо 2017 година. В общините статистиката е следната: Перник – 3,36 %, Радомир – 5,17 %, Брезник – 9,13 %, Трън – 23,59 %, Земен – 12,56 %, Ковачевци – 4,54 %, уточниха от “Бюро по труда”-Перник.

18 милиона лева е месечният размер на изплатените пенсии, а броят на лицата в пенсионна възраст в област Перник е 43 680, отчетоха от териториалното поделение на НОИ-Перник. През годината са изплатени още: 6 милиона лева за временни обезщетения за временна нетрудоспособност и 14 милиона лева – на безработни лица.

От Областната дирекция на МВР отчетоха, че е осъществен ефективен контрол в посока противодействие на битовата престъпност, охраняването на обществения ред и сигурност, предотвратяване на пътно-транспортните произшествия и административното обслужване на гражданите. Значително са намалели катастрофите и е увеличена разкриваемостта на престъпленията. Екипи са обходили малки и слабонаселени места, където хората са поставили проблемите си пред униформените.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” уточниха през 2018 година са оказвали пълно съдействие не само при възникнали пожари, но и при аварийни ситуации. По проект за трансгранично-сътрудничество със Сърбия, пожарната е получила ново оборудване за борба с наводнения, дронове и апаратура за локализиране на пожари в труднодостъпни райони. През годината е осъществено обучение по противопожарна безопасност на ученици и общински доброволни формирования.

От “ЧЕЗ-Разпределение” отчетоха, че през изминалите месеци е направена 100 % автоматизация на мрежата в община Перник – подменени са всички електромери с дистанционни, както и е оптимизирана мрежата в региона.

От Областно пътно управление припомниха, че от началото на следващата година предстои въвеждането на ТОЛ системата за закупуване на електронни винетки. Поставени са терминали на няколко места в областта – на Граничен контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци” и бензиносттанции.

В края на срещата областният управител на Перник благодари на териториалните структури за партньорството, постоянната комуникация, целенасочена работа през годината и добрата експертиза, благодарение на които са постигнати добри резултати за жителите на областта и тяхното спокойствие.

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...