Град Брезник вече има арт галерия, която отвори врати с изложба-базар, топли думи и пожелания

Първата арт галерия на град Брезник официално отвори врати за посетители по-рано днес, предаде репортер на Zapadno.com.

Сред гостите на откриването бяха заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, старши експертът „Образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравни, социални и младежки дейности“ към Община Брезник Наталия Първанова, председателят на Съюза на българските художници-Перник Валентин Топалов, директорът на художествена галерия “Перник” Елена Темелкова и художниците-инициатори за отварянето на галерията Даря и Сашо Евтимови.

Галерията се намира в малкия салон на зала „Военен клуб“ на Общински исторически музей-Брезник. Приветствие към гостите отправи директорът на музея Емилия Велинова. “Вие ще видите колко много творци са дали произведения тук и за наша най-голяма радост в изложбената зала присъстват и произведения на най-младия брезнишки художник Зарина. Разбира се поканих и други брезничани да вземат участие, но може би в следващите изложби. Това ще бъде една постоянна арт галерия с изложба и  базар, могат да се купуват нещата. Мисля, че една ценна придобивка за Брезник и по този начин стъпка по стъпка оползотворяваме и пространството на сградата на музея. Благодаря на Сашо и на Даря, които разпространиха идеята за създаването на тази арт галерия.”, каза Емилия Велинова при откриването.

От музея имат идея през новата 2019 година да бъде подписан договор за сътрудничество със Съюза на художниците-Перник. Договорът ще е за подкрепа в музейната работа с деца. “Наистина се чувства глад. Децата искат да има творци до тях, да ги подкрепят и да им помагат.”, поясни директорът на музея в Брезник Емилия Велинова. Тя благодари на Община Брезник и Общински съвет-Брезник за целогодишната подкрепа, които оказват на музейната институция.

Приветствие отправи председателят на Съюза на художниците-Перник Валентин Топалов. “Моето усещане е много топло към град Брезник. От душа го казвам това нещо. Този град е показал по един много ненатрапчив начин своето отношение към културата, към изложбите. И за мен откриването на тази в момента изложба-базар е част от една история доста дълга и доста богата. Радвам се, щастлив съм.”, каза Валентин Топалов.

Заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска също приветства гостите с кратко слово. “Всичко това смятам, че ще запълни изключително нашето духовно пространство още повече. Имахме нужда от такава галерия. Продължаваме в тази посока да разнообразяваме и творби на други художници да идват тук, в нея. Изключително съм щастлива, че се случва това нещо. Имахме нужда градът и общината от такава мъничка галерия, дано да стане по-голяма.”, пожела заместник-кметът Мария Добревска.

Младата художничка Зарина Лазарова сподели, че в Брезник не само децата, но и възрастните имат нужда от такова обогатяване на културата.

Предстои да бъде съгласувано определено работно време на галерията. През утрешния съботен ден тя ще бъде отворена за посетители, които могат да разгледат или да си закупят някое от произведенията на изкуството. В изложбата представят свои творби Сашо Евтимов, Даря Евтимова, Мария Василева, Марияна Драганова, Ваня Пенкова, Васка Златанова, Елена Темелкова, Валентин Топалов, Ани Венциславова, Снежана Велинова, Елисавета Владимирова и Зарина Лазарова.

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...