С концерт в читалището на Брезник завърши празникът на детското творчество “Декември ще бъде юни”

Тържествен концерт в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” постави краят на днешния празник на детското творчество под надслов “Декември ще бъде юни”. В началото на концерта бяха наградени отличените участници в първите издания на литературния конкурс и конкурса за детска рисунка на тема „Най-живата традиция на моя роден край“, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди началото на програмата учениците от началните класове на средно училище “Васил Левски” в Брезник връчиха подарък и голяма картичка на портиера на учебното заведение Петър Симов или както всичко му казват – чичо Пепи. На картичката е написано: Весела Коледа на най-добрия човек – чичо Пепи. С пожелания за много късмет от твоите малки приятели. Връчването на подаръците беше посрещнато от бурните аплодисменти на гостите в големия салон на читалището.

Откриването на програмата направи Гергана Пожарски, която е член на училищното настоятелство към средно училище “Васил Левски”. “Преди да кажа каквото и да било, искам да изразя съпричастност към току-що дадената награда към чичо Пепи и да го поздравя, защото той наистина е най-добрият човек. Щастлива съм сега да приветствам всички вас, които сте тук на нашия празник, на детския празник. Днешният ден е много важен и поради една друга причината. Сигурно някои от вас се чудят защо декември ще бъде юни. Нищо случайно няма на този свят. Днес се случи така, че днешният празник е на 21-ви декември. Тази нощ настъпва астрономическата зима, днес е най-късият ден на годината. Днес, в най-късия ден на годината, ние искаме да изпратим старото Слънце и да посрещнем новото, което ще набира сили 6 месеца, за да може на 15 юни, на Видовден то да озари подновеният с нова сила събор, Видовденски. Горе, на Бърдото с ваша помощ, на целия Брезник в нова форма – детски фестивал на творчеството Видовденчета. Обявяваме го сега и се надяваме да ви посрещнем на 15 юни, защото децата на Брезник го заслужават. И ако ние, възрастните се грижим много добре за тях в ежедневието, трябва да им осигурим и възможност да изявят себе си. С възможност да имат цветно и пълно с творчество детство, за да могат някой ден, когато порастват да имат тази съкровищница към която да се обръщат и да черпят с пълни сили от нея. Благодаря на всички вас.”, каза Гергана Пожарски. На сцената, в саксия беше поставена малка брезичка, с която ще започне създаването на бъдеща брезова горичка на Бърдото. Дръвчето беше украсено с хартиени сърца, на което бяха изписани различни изкуства, които децата ще покажат на предстоящия догодина детски фестивал Видовденчета.

Началото на музикалната програма беше поставено от народните певици с корен от Брезнишко – Ива и Ева Валентинови. Те зарадваха присъстващите в залата с две изпълнения – едно акапелно и едно хороводно.

Приветствие към гостите отправи и председателят на училищното настоятелство към средно училище “Васил Левски” Бистра Кръстева. “Ето ни в кулминацията на няколко задъхани месеца, през които ние, настоятелите от училищно настоятелство “Васил Левски”, с финансовата подкрепа на “Асарел-Ивестмънт” чрез договор за сътрудничество с Община Брезник, заразени от творческата енергия на децата направихме невъзможното за случването на този детски празник. Но понеже декември ще бъде юни, ние не спираме дотук. Ние ще продължим с удвоени сили да даряваме труд, опит и умения, за да превърнем мечтата на децата ни, която е и наша мечта в реалност. Затова си позволявам да ви поканя още сега да се видим отново през юни, на Видовден, когато децата ще разгърнат в пълнота палитрата на своите таланти чиято малка част ще видите тази вечер. Благодаря ви, че ни подкрепихте дотук. Благодаря ви, че ще продължите да ни подкрепяте, за да можем всички с общи усилия да направим нещо добро за нашия град и за нашите деца. Нещо, което да остане. Нещо, което да се помни. Благодаря.”, каза Бистра Кръстева. След словото си тя пристъпи към награждаването на отличените деца от двата конкурса на тема „Най-живата традиция на моя роден край“. Наградите бяха връчени от Емилия Максимова и Офелия Стоянова. Тези, които не успяха да присъстват на събитието, ще си получат наградите по пощата.

146 рисунки от 13 населени места са били изпратени в Брезник за участие в конкурса за детска рисунка. Други 65 участници от 16 населени места в страната пък са се включили в литературния конкурс. Заради силните участници, наред с първа, втора и трета награда, журито на конкурсите присъжда и по още няколко поощрителни награди. Специална награда е отредена на училището с най-много творби, отличаващи се с висока художествена стойност. Това е основно училище „Христо Смирненски“, литературно ателие „Компас“ от град Карнобат с ръководител Виолета Терзииванова. Прочете още по темата с отличените участници в публикацията: Брезник получи творби на деца от цялата страна, които описват традициите на родния им край – вижте отличените произведения

За доброто настроение на гостите се погрижиха танцовият състав към народно читалище “Просвещение-1870”, детски танцов състав “Граовчета” към брезнишкото средно училище “Васил Левски”, ученици от ноевското основно училище “Христо Смирненски”, вокална група “Песенна дъга” към средно училище “Васил Левски”, ученици от горните класове на брезнишкото училище, детско-юношески фолклорен ансамбъл „Чудно оро” към Общински младежки дом-Перник и музикантите Васил Андреев и Венелин Руменов.

Детският празник под надслов „Декември ще бъде юни“ се организира от училищното настоятелство към средно училище „Васил Левски“ в град Брезник, с финансовата подкрепа на „Асарел-Инвестмънт“ чрез договор за сътрудничество с Община Брезник. И всичко това е с една цел – официалното обявяване на първото издание на Фестивал на детската самодейност Видовденчета през юни 2019 година, който ще стартира като национален, но амбицията е да се превърне в международен.

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...