Безценни съкровища на църковното изкуство съхранява и показва Църногорският манастир над село Гигинци

Църногорският манастир „Свети свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ край брезнишкото село Гигинци съхранява безценни съкровища на църковното изкуство. Това сподели игуменът на манастира архимандрит Никанор пред телевизия “Кракра“.

Светата обител съхранява части от иконостаса на църквата “Свети Козма и Дамян”, които датират от края на 18 век. Частите са на по-стария иконостас, който в края на 19 век е бил заменен с по-нов. “Тези наистина прекрасни и безценни икони, дърворезби, сложени в храма, ако бихме ги върнали сега пак там. На високо и на тъмно няма да могат да бъдат оценени по достойнство от поклонниците на светата обител.”, сподели архимандрит Никанор.

Иконите, които се съхраняват в манастира отразяват художественото ниво на различните епохи. “Някъде след средата на 19 век от чисто изкуствоведска гледна точка пада нивото на художественото майсторство, защото тогава са се строели доста църкви и не са достигали художници-зографи. Обаче тук има ценни неща от зограф Филип.”, поясни още игуменът на Църногорския манастир.

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...