Празничната украса в брезнишките села – от огромна коледна елха до нестандартно окичено дръвче – СНИМКИ

Кметствата, кметските наместничества и читалища в половината от селата на община Брезник подготвиха коледно-новогодишна украса, която краси площади и централни места в населените места, засне обективът на Zapadno.com.

Малко преди Рождество Христово или общоприетата в страната ни Коледа, празнична украса са поставили селата Велковци, Сопица, Слаковци, Ноевци, Непразненци, Гигинци, Кошарево, Станьовци, Долна Секирна, Горна Секирна, Банище, Бегуновци, Режанци, Конска и Ребро. Наред с коледно-новогодишната украса в общинския център Брезник, кметове, кметски наместници и читалищни дейци са се погрижили да има празнично настроение и в техните населени места. Освен с украса в някои села са се провели или предстоят да се състоят празнични банкети за местните жители.

В село Велковци са поставили мини Дядо Коледа, който маха на преминаващите от сградата на кметството в махала “Палилула”. Кметският наместник на съседното село Сопица Наталия Панова е излязла в годишен отпуск до 7 януари 2019 година, но това не и е попречило да се погрижи преди празниците да постави борова клонка на вратата на кметското наместничество и празнични атрибути по прозорците на сградата, сред които и ликът на Дядо Коледа.

Малко по-нагоре, в село Слаковци е украсено коледно дръвче пред сградата на народно читалище “Искра-1932”. С различни играчки и гирлянди е украсено дръвчето, което е в близост до наскоро открия реставриран паметник на светите братя Кирил и Методий, който също е гордост на брезнишкото село. След кратко любуване на украсата в Слаковци, обективът на Zapadno.com се отправя към най-голямото село в Брезнишко – Ноевци. Там от читалището са се погрижили за доброто настроение на местните жители и гости на селото с коледна елхичка и снежен човек, който е изработен от пластмасови чашки и дори имаш шапка и шал. Празничната украса е поставена на входа на народно читалище “Пробуда-1931”.

В село Непразненци пък може би е украсена най-нестандартната елха в региона. В района на магазина и кметското наместничество и около новата детска площадка местни зевзеци са украсили с празни пластмасови бирени бутилки, кенчета от енергийни напитки, гирлянди и две туби от фолио за вино. Дръвчето е живо, а украшенията му показват как предмети, които изхвърляме може да се използват за нещо красиво. От кметското наместничество са се погрижили да поставят коледно-новогодишни лепенки на информационното табло, на прозорците на магазина и кръчмата.

Всеизвестното в страната село Гигинци посреща местни и пристигащи в селото или към Църногорския манастир с коледно дръвче, което е в саксия точно пред входа на кметството и читалището. Освен стандартните украшения по елхичката, около ствола и са поставени миниатюрни фигурки на Дядо Коледа и други приказни герои. Вратата към салона на читалището също е украсена с празнични мотиви, а в самата зала има още една елхичка.

Село Кошарево посреща обективът на Zapadno.com с коледна елхичка, която е поставена до стаята на местната библиотека към читалището, в сградата на кметството. В съседното село Станьовци, което е кръстопът на няколко други населени места в региона, коледното-новогодишното настроение е в кабинета на кметския наместник Марийка Стефанова. Тя е украсила малко коледно дръвче с играчки, топки и гирлянди. Нейният колега Иван Таков заедно с помощници е украсил живо дръвче в двора край местния магазин и кръчма в село Банище. Коледното дръвче радва всички, които преминават през площада на селото.

Едно от най-дейните села в региона – Долна Секирна е заложило на живо коледно дръвче. То е разположено във фоайето на местното народно читалище “Иво Войвода-1927”. Дървото е окичено с играчки, гирлянди и светещи лампички. В съседното село Горна Секирна също са украсили коледна елха, която краси центъра на населеното място.

В село Бегуновци пък са поставили надпис “ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ” на фасадата на сградата, в която се помещават народно читалище “Просвета-1922” и кметството. Изкуствена коледна елха с размерите на човек пък е разположена в библиотеката, където се събират местни жители. На върха е поставена златиста звезда.

Безспорно най-високата и жива коледна елха в брезнишките села е тази в Режанци. На площада в селото кметският наместник и местни жители са украсили високо живо дърво с гирлянди, топки и дори светещи лампички. На върха на дървото е поставена и звезда. В близкото село Конска кметският наместник Даниела Теофилова е украсила също живо коледно дръвче, което е пред сградата на кметското наместничество. Размерите му са далеч по-малки от тези на дървото в Режанци, но пък е украсено от сърце и за радост на местните жители, а и преминаващи в селото, тъй като в Конска има няколко къщи за гости.

Управата на село Ребро също се е погрижила да има празнично настроение в селото, където е украсена елхичка пред местния магазин. Коледното дръвче е и в непосредствена близост до каменната скулптура на Стоимен Марков, който я дари това лято на населеното място, където има родословни корени.

Това са селата в Брезнишко, в които обективът на Zapadno.com засне коледно-новогодишните украси тази година. По време на обиколката в други села като Гърло и съседните му Муртинци и Билинци все още не беше поставена украса, но кметският наместник в района каза, че се очаква да бъде монтирана такава в навечерието на Рождество Христово. Във Видрица пък нямат наложена традиция да слагат коледно-новогодишни мотиви в центъра на селото. В селата Арзан, Бабица и Гоз също няма празнична украса.

Разгледайте снимки на коледно-новогодишната украса в 14 села на община Брезник, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”32680″]

И тези предстоящи празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Богомил Савов

Виж също...

Loading...