Нов потвърден случай на заразено с чума диво прасе, което ловци са отстреляли

Нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Силистра Референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Българската агенция по безопасност на храните констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в община Алфатар, област Силистра. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство-Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете. Поредният случай на Африканска чума при дива свиня е установен в инфектираната зона, обявена през месец октомври тази година на територията на област Силистра.

Българска агенция по безопасност на храните ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктна биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, Българска агенция по безопасност на храните започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в област Силистра, в съответствие с действащото законодателство.

От Българската агенция по безопасност на храните апелират гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на ведомството по места.

И тези празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Бреник и Трън, които може да научите първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...