Преди 141 години избухва Знеполско-Краищенското въстание, което освобождава Брезник, Трън и Кюстендил

В днешното издание на предаването на радио “Благоевград” за история и национална култура “Изгрей зора”, с участието на Елена Тамакярска и доктор Кирил Алексиев бе припомнено въстанието, известно още като Шопското въстание и Знеполско-Краищенското въстание, водено от капитан Симо Соколов.

След освобождаването на Плевен от руските войски на 14 декември 1877 година, Сърбия обявява война на Турция. Нейните войски завземат Ниш, Пирот, Враня, Лесковац, Прокупле, Куршумлия. След като сърбите превземат Пирот, Соколов, който е офицер в сръбската армия, се отправя към Трън, за да вдигне въстание. С капитан Соколов, който е офицер от сръбската армия, се движат и няколко черногорци. Пристигат в града на 31 декември (по “нов стил”). Към края на декември 1877 година въстаниците освобождават района на Брезник, Трън и Кюстендил. Четата е с около 1000 бойци. Въстаниците са слабо въоръжени, преди всичко с хладно оръжие.

Соколов се отправя за Кюстендил. Заедно с Тако Пеев и Ильо войвода води сражения с османските части, докато накрая градът е освободен с помощта на пристигналите руски отряди. Тако Пеев действа и в района на Враня, Гиго Масаловички – в Радомир, а Иван Грънчаров – към Босилеград. Неговите чети разгромяват турски отряд в района на Сурдулица. Действа и след примирието на 3 март 1878 година и стига до Крива паланка.

И тези празници ще бъдат по-интересни и забавни с новините от общините Брезник и Трън, които може да научите първо от страниците на Zapadno.com.

Снимка: „БСП за България“-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...