Zapadno.com изпраща 2018 година с нови рекорди – 4 800 посещения за едно денонощие и видео с над 53 хиляди преглеждания

В края на 2018 година почти всяка институция, фирма или физическо лице си дава равносметка за изминалите 365 дни. Поглежда назад и с нови сили се отправя към новата година. Именно това реши да направи и информационният сайт на общините Брезник и Трън – Zapadno.com.

2018 година беше изпълнена с множество събития, които се случиха на територията на общините Брезник и Трън. Годината започна с традиционния маскараден фестивал „Сурова Брезник“, който събра стотици участници и хиляди посетители през месец януари. Последва по-спокойния месец февруари, който завърши с рекордно ниската температура -27,5 градуса по Целзий, която беше измерена от държавната метеорологична станция в община Трън в нощта на 28 февруари срещу 1 март.

Сред най-значимите събития през месец април беше отбелязването на Международния ден за опазване на паметниците на културата в Брезник. Събитието се проведе на 18 април в зала “Военен клуб” на музея в Брезник, където беше показана уникалната изложба с находки от „Новооткрит римски и късноантичен занаятчийски комплекс (II – IV век) в южното подножие на Бърдото”. Тогава от Регионален исторически музей-Перник поясниха, че последните археологически разкопки в област Перник са тези на Бърдото, а 94 обекта от община Брезник са на археологическата карта на България. В същия ден в трънското читалище беше открита постоянна изложба за живота и творчеството на певицата Гюрга Пинджурова.

Месеците май и юни се оказаха сред най-активните за годината, когато в Брезник и Трън се проведоха поредица от мероприятия. В началото на май тържествено беше открита възстановената Арка на 5-ти конен полк в Брезник. Няколко дни след това, в град Трън се проведе празникът в памет на оперната и народна певица Гюрга Пинджурова, който събра над 500 участници. На сцената на празника дебютираха малките “Трънски ритми”. В Брезник също изгря нов танцов състав на сцената – “БрезиЯна”, който поздрави брезничани в края на месец май. 90-годишен юбилей отбеляза читалището в село Велковци. Традиционно през този месец гимназиите в Брезник и Трън изпратиха с тържества своите абитуриенти, което си е малък празник за двете общини. Месец май завърши с празничния концерт на детска градина “Брезица” в Брезник, посветен на Деня на детето – 1 юни.

Юни беше белязан с 90-годишния юбилей на читалището в брезнишкото село Банище, където празнуваха и земляческа среща-събор и 470 години от основаването на населеното място. 60-годишен юбилей отбеляза и Общински исторически музей-Брезник с научна конференция със 7-часова програма. Към средата на месеца в Трън се проведе 8-ия национален фестивал “От Трън по-убаво нема”, в който се включиха 28 групи от страната и 2 от съседна Македония. 120-годишен юбилей пък отбеляза Брезнишката ловна организация с откриването на новото стрелбище до брезнишкото село Гоз, което стана факт с финансовото и техническо съдействието на мината в Брезник. През месец юни се проведе и традиционният тридневен Граовски събор “Видовден” в Брезник. Събитието събра на сцената си близо 300 пазители на родния фолклор от няколко региона на страната. Месецът завърши с възобновяването на Празника на киселото мляко „Екомилк“ в град Трън, който събра близо 30 производители. Празникът беше повод и да бъде открит постоянен музеен кът в трънското читалище, който показва живота и делото на доктор Стамен Григоров.

Средата на месец юли, когато лятото е в разгара си, в продължение на няколко дни поляните над брезнишкото село Гигинци приютиха първото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Мащабното за област Перник събитие събра хиляди хора край Църногорския манастир. Събитието беше определено и като едно от най-значимите за 2018 година. По същото време стана ясно, че учени от Националния природонаучен музей при БАН са открили кост от най-големия динозавър на планетата, който е достигал 37 метра дължина. В края на летния месец с програма в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” бяха отбелязани 70 години от освещаването на светата обител.

Отпускарският месец август също не премина без значими събития, сред които лятното кино в Брезник, възобновяването на футболен клуб “Балкан” (Банище) и други. В средата на август Zapadno.com направи интервю с Кирил Георгиев от брезнишкото село Гигинци, който е най-тежкият човек в България. Той тежи между 270 – 280 килограма. Видео интервюто с него има над 53 хиляди гледания в канала на сайта в YouTube или по-точно 53 346 преглеждания. Това е рекордът за преглеждания сред всичките видеа, които камерата на Zapadno.com е заснела през тази година.

Месец септември беше белязан с новината за чудото, което се е случило в скалния параклис “Света Петка” в град Трън. Навръх 6 септември – Деня на съединението, сляпо дете прогледна, преминавайки параклиса. През този месец започна и изграждането на полски път към Античния комплекс край брезнишкото село Гърло. В средата на месеца читалището в брезнишкото село Долна Секирна отбеляза 90-годишен юбилей от създаването си. Програмата се проведе в ремонтирания салон на читалището, който се сдоби с нова сценична завеса, която е по проект от договор за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел-Инвестмънт”. В края на септември още две значими събития се проведоха в Брезнишко. 90-годишен юбилей на “Държавно горско стопанство-Брезник” беше отбелязан с поредица от инициативи, сред които залесяване на Бърдото. Другото събитие беше откриването на “Къщата на маските” в брезнишкото село Кошарево, където лентата прерязаха областният управител Ирена Соколова и министърът на културата Боил Банов.

Месец октомври беше белязан с празниците в градовете Брезник и Трън. На 14 октомври, Петковден Брезник отбелязва духовния си празник, а Трън – празника на града. И в двата общински центъра имаше официални събития за отбелязването на празниците.

Следващият месец ноември започна с откриването на реставрирания скулптурен паметник на Свети Свети Кирил и Методий в брезнишкото село Слаковци. На събитието кметът на селото посочи, че паметникът е възобновен с общите усилия на дружеството “Трейс Рисорсиз” и Община Брезник. Реставрираният монумент беше открит от областния управител на Перник Ирена Соколова и кметът на Община Брезник Васил Узунов. На 8 ноември пък се проведе храмов празник на манастира “Свети Архангел Михаил” край град Трън, по който се извършват ремонтни дейности. Освен с реновирането на светата обител, посетителите на празника бяха изненадани и от стълби с парапети, които водят към манастира. Инициативата за поставянето им е на доброволци от Трън, Перник и София. На 11 ноември за първи път на Бърдото край Брезник се проведе възстановка на боевете в района по време на Сръбско-българската война преди 133 години. Събитието събра стотици жители и гости на Брезник. По-късно през деня около 50 автомобила с брезничани се отправиха на протест към Перник, за да участват в националния протест срещу високите цени на горивата. На този ден, 11 ноември Zapadno.com генерира най-висок брой посещения, откакто съществува сайтът. За денонощието информационният сайт на Брезник и Трън достигна 4 800 посещения според статистиката на “Гугъл”, за което благодарим на читателите ни. Така беше подобрен миналогодишният рекорд, които през 2017 година достигна максимално до 2 700 посещения за едно денонощие според статистиката. На 23 ноември стана ясно, че след 5-годишно прекъсване Брезник отново има волейболен отбор – “Чорни” се завърна в националната лига. Отборът започна игра и с добра новина – подобрена спортна атмосфера в зала “Чорни”, където чрез договор за сътрудничество между клуба, Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ е била закупена преградна мрежа.

Последва и месец декември, който беше изпълнен с поредица от коледно-новогодишни прояви, сред които и включването на празничните светлини на коледните елхи в Брезник и Трън. В средата на месеца в град Трън се проведе и първи благотворителен коледен базар, в който участие взеха местни институции. На базара беше показана и 4-метровата сурвачка, която трънското читалище изработи и краси центъра на града. В Брезник пък за първи път се проведе детска кръгла маса за творчески идеи и инициативи, на която младите поставиха своите предложения и виждания към възрастните. В последния работен ден преди коледните празници целодневен детски празник „Декември ще бъде юни“ изпълни Брезник. Събитието завърши с концерт, в който участие взеха народните певици с родословен корен от Ноевци Ива и Ева Валентинови.

Това е кратката равносметка на Zapadno.com за изминалата 2018 година. През годината се случиха и други събития, които сами по себе си също са значими и имат място на страниците на сайта. Нека 2019 година донесе още повече положителни новини за общините Брезник и Трън, както и хората, които са свързани с тях.

Виж също...

Loading...