Строително-монтажни работи в Трън за близо 100 хиляди лева – без коментар – СНИМКИ

Ремонт на околоблоково пространство на жилищна сграда в град Трън не може да бъде описан с коментар. Нормално ли е да изсипеш бетон, който да “запуши” няколко прозореца на мазета и колко високо трябва да е едно обикновено стъпало към мазе? Тези въпроси би си задал всеки, който види резултата от ремонта. За ситуацията сигнализираха живущи в района на улица “Бор”, където наскоро бяха извършени строително-монтажни работи на няколко блока.

За качеството на извършената работа покрай ремонтните дейности се заговори открито в края на месец септември тази година, когато общинският съветник Десислав Банков от Общински съвет-Трън алармира за нередности покрай ремонта на околоблоковите пространства на улица „Бор“ в града. Прочетете още по темата в публикацията: Общински съветник алармира за нередности покрай ремонт в Трън, кметът Цв. Цветкова: Ще проверим, но обектите не са довършени

От Община Трън предприеха действия и наеха независим конструктор, който да установи има ли нередности при извършените строително-ремонтни дейности на околоблокови пространства. От становищата на независимият конструктор станало ясно, че една от подпорните стени в района на жилищните блокове е опасна и трябва да се предприемат спешни мерки. Данните за становищата обяви кметът на Община Трън Цветислава Цветкова на заседание на Общинския съвет, което се проведе на 1 ноември. Прочетете още по темата в публикацията: Подпорна стена над жилищни блокове в Трън е опасна, трябват спешни мерки, но не сега

В зимния сезон ремонтът в района блоковете на улица “Бор” вече е приключил, но остават следите от строително-монтажните работи, част от които според местни хора не са извършени, както трябва. Трънчани се страхуват да застанат с имената си публично, тъй като са обезкуражени, че нищо няма да се промени. Въпреки това потърсиха съдействие от информационния сайт Zapadno.com, за да покажем как е извършен ремонтът. Zapadno.com не е конструктор, нито инспектор по качеството. Хората в Трън също не са, но според тях не е нормално да изсипеш бетон, който да “запуши” няколко прозореца на мазета на живущи. Не е нормално и да се остави празно пространство между подпорна стена и насип. Хора негодуват и срещу прекалено високо стъпало, изградено към врата на мазе на блок. Тези факти, могат да бъдат видени с кратка обиколка на блок № 3 на улица “Бор”.

Договорът за строително-монтажните работи на блок № 3 на улица “Бор” е сключен между Община Трън и фирмата-изпълнител “Вива-92” ООД на стойност 97 773 лева и 94 стотинки с включен ДДС. Според него фирмата е трябвало да извърши следните дейности: фрезоване стара асфалтова настилка; демонтаж стара тротоарна настилка; демонтаж на бордюри; изкоп с багер на транспорт; полагане на бордюри; армирана бетонова настилка под тротоар; полагане битумна емулсия; настилка с бетонови плочи; асфалтобетонова настилка; превоз на асфалтобетон; бетон В-20 за стени; превоз на бетон; кофраж на стени; армировка; барбакани от PVC; стиропор за фуги; обратен насип от трошен камък; направа на стоманобетонови стъпала; направа на дренаж от бетонови тръби; извозване на строителни отпадъци и земни маси.

Интересна подробност за фирмата, която е извършила ремонта на околоблокови пространства в Трън, е че към нея е отправена покана от Община Трън за участие в процедурата на пряко договаряне за ремонт на Трънската екопътека.

Вижте как изглеждат някои от извършените дейности на блок на улица “Бор”:

[maxgallery id=”32131″]

Виж също...

Loading...