Професор Георг Краев в Кошарево: Маската е маска, когато е жива, ценна е, когато е на играещия с нея

Професорът по фолклорни изкуства д-р Георг Краев посети Къщата на сурвакарските маски в брезнишкото село Кошарево. Специалистът в областта на фолклорната култура разгледа заедно с областния управител на Перник Ирена Соколова, кметът на Община Брезник Васил Узунов и хореографът-фолклорист Милчо Георгиев експозицията от сурвакарски маски и костюми, предаде репортер на Zapadno.com.

Сурвакарската група на село Кошарево показа на гостите как подготвя своите маски за предстоящото пресъздаване на местния обичай “Сурова” на 13 срещу 14 януари. Изработването беше показано в работилницата на Къщата на сурвакарските маски. “Избрахме 5-ти януари, като един от емблематичните празници в тези “мръсни дни” (вълчите дни). Тогава те приготвят своите маски, приготвили са и трапеза. За мен като областен управител от една страна, като жител на Кошарево от друга и като човек, който наистина с много радост и задоволство казвам, че възстанових тази къща е истинско удоволствие с нас, днес тук да е професор Георг Краев, да бъдат нашите приятели от Гигинския манастир, да бъдат хората, които споделят тази радост.”, сподели областният управител на Перник Ирена Соколова.

Покрай звукът от чановете на местните сурвакари, професор д-р Георг Краев приветства инициативата за възстановяване на Къщата на сурвакарските маски. “Първо “Браво” за идеята да бъде възстановена тая къща, и второ “Браво” да бъде посветена на сервискарите. Оттук нататък перспективи много, пари малко – въпрос на сериозна организация. Но изключително добра е идеята за тази къща, която просто жадува да бъде “хваната” от свестен мениджър и да я разработи. Колкото повече из България има такива места, толкова по-добре за горенето на българщината.”, каза пред Zapadno.com професорът. На въпрос дали има маска, която го е впечатлила при посещението в Къщата на сурвакарските маски той отговори: “Маската е маска, когато е жива. Когато е на играещия с маската, тогава тя е ценна. А така окичена – хем съм “за”, хем съм “против”.”, каза още професор Георг Краев.

Виж също...

Loading...