Дърводобив съсипва пътища в Трънско, пътят към Ярловци беше заравнен след като местни хора разгласиха проблема

Главният път в началото на трънското село Ярловци е бил заравнен в събота, 5 януари. Това съобщиха местни жители пред репортер на Zapadno.com.

През изминалата седмица местни хора се надигнаха срещу дърводобива с публикации в платформата “Моята новина” на NOVA телевизия и социалната мрежа Фейсбук. С кратко писмо озаглавено “Заличаването на едно село” подателят Иванка Филипова разказа за това как “фирмата, която извършва добив на дървесина поругава и унищожава не само табелката с името на селото, но и околната инфраструктура и среда.”. Към сигналът на дамата бяха прикачени няколко снимки от началото на село Ярловци, които са заснети в различни периоди от време. Фотографиите наблягат на указателната табела за край на населеното място, от която към днешна дата дори пилоните не са останали.

Малко след този сигнал в една от Фейсбук групите за Трънско отново беше засегната темата в публикация на Веселина Николинска. Тя сподели, че дори след многобройни сигнали от местни жители не са били предприети мерки за неугледното състояние на главния път към селото. За достоверност, дамата показа и снимков материал от района, като на една от снимките до указателната табела е поставен ограничителен знак за движение на превозни средства до 10 тона, какъвто към днешна дата липсва.

Кметският наместник на селото Николина Димитрова, която отговаря за още няколко населени места в района, също беше на място в края на миналата седмица и констатира липсата на указателната табела за край на Ярловци. Преди време местни жители отново се надигнали срещу дърводобива, тъй като тогава тежката техника преминавала през населеното място. След този случай дърводобивната фирма престанала да преминава през селото.

Вчера проверка на Zapadno.com също установи липсата на указателната табела за край на населеното място. По пътя в началото на селото, където фирма за дърводобив товари трупите от гората на камиони, имаше пресни следи от заравняване. Местни жители казаха, че в събота пътят е бил заравнен след като се разгласил проблемът. Освен главния асфалтов път, тежките камиони с дървени трупи са разорали старите горски пътища край селото, където са се образували дълбоки коловози.

Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова каза, че е запозната с темата и е провела разговор с “Държавно горско стопанство-Трън”, тъй като обектът в момента се работи от фирма, която има договор със стопанството. “Обектът е на “Държавно горско стопанство”. В техни приоритети е да си огледат нещата и да видят какво се случва на място. Знаете, че по договори фирмите са задължени да оставят в състоянието, в което е бил. Ние имахме преди месеци жалба от жители на селото, че има много дупки по пътя. Това го имаме предвид, заложили сме средства в “Капиталови разходи”, които съответно ще се гласуват в бюджета на 31-ви януари за изкърпване на дупки.”, каза Цветислава Цветкова пред репортер на Zapadno.com. Освен това тя поясни, че се обмисля провеждането на обща среща между Община Трън, “Държавно горско стопанство-Трън” и общинското предприятие “Трънска гора”, за да се изяснят действията на институциите в такива случаи.

Виж също...

Loading...