Афишът за предстоящия фестивал „Сурова Брезник ‘2019″ показва сурвакари от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век

Афишът за предстоящия XVI-ти маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2019” е готов. Тиражът му е общо 100 броя и ще бъде разлепен на централни места в град Брезник и населените места към общината. Това поясни пред репортер на Zapadno.com заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Тази година от общинската администрация са добавили архивни снимки на сурвакари от региона. Фотографиите са от фонда на Общински исторически музей-Брезник и показват различни периоди – 60-те, 70-те и 80-те години на 20-ти век. “Променихме малко визуализацията на афишите. Решихме да вмъкнем и архивни снимки, които ползвахме от Общински исторически музей, от фонда на музея. Първата снимка е от 1963 година на сурвакари в село Кошарево. Още една от село Кошарево от 1977 година и от 84-та от Брезник – тогава фестивалът е бил на стадиона. Решихме малко ретроспекция на сурвакарските игри да направим.”, поясни заместник-кметът Мария Добревска.

Друг елемент в афиша е фигурата на сурвакар, която е изобразена на фасадата на народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник. Чрез афишите кметът на Община Брезник Васил Узунов кани на предстоящия фестивал, който ще се проведе на 19 януари (събота) и ще започне в 14 часа на централния градски площад. В края на миналата седмица кметове, кметски наместници и секретари на читалище в Брезнишко са получили от афишите, които да поставят на централни места в населените места.

От общинската администрация са готови и с поканите към официалните гости и институции, на които ще бъдат разпратени.

Виж също...

Loading...