Работилница за сурвакарски маски: Как се прави лик в село Кошарево и какво символизира сурвакарското облекло – ВИДЕО

Изработването на сурвакарска маска не е лесно, но не е и трудно стига да разбираш какво правиш и най-вече – по-възрастните да са те обучили добре как се прави това. Този факт научи репортер на Zapadno.com при посещение в работилница за маски в Къщата на сурвакарските маски в брезнишкото село Кошарево.

В навечерието на обичая “Сурова”, който се е “настанил” в живота и бита на жителите в Брезнишко, а в последните години и в други региони, местен майстор на ликове, сурвакар и пазител на традицията показа пред камерата на Zapadno.com как се изработва маска. Заедно с него бяха няколко млади момчета от сурвакарската група на Кошарево, както и бюлюкбашията Драган Мирчев. Те също разказаха повече за традицията, както и за автентичното им облекло, с което гонят злото и правят път на доброто.

Павел Павлов е местен жител, но и участник в сурвакарската група, както и майстор на ликове. От години той изработва сурвакарски маски за себе си, своите роднини и групата на селото. Толкова маски е изработил през живота си досега, че не им помни бройката. “Тънкостта не е толкова голема, просто требва да имате въображение. Те са различни видове – както си я измислите и както си нагласите формата.”, сподели Павел Павлов. Ликовете на Кошарево се изработват с помощта на пера от кокошки, пуйки, гъски и други птици. Има специална техника, с която предварително се опъват перата, за да могат да стоят на маската. Към облеклото присъстват и огромни и по-малки чанове и звънци.

Но освен да опазва традицията, той я и предава на по-младите. Такъв е примерът с Юли, който също изработва ликове. На въпрос трудно ли се прави маска, той отговори: “Не е много лесно.”.

Вижте какво споделиха сурвакари от групата на село Кошарево във видеото на Zapadno.com, което завършва с показно на прогонването на злото:

Виж също...

Loading...