Новата 2019 година започва за музея в град Брезник със създаването на детски ателиета – грънчарско и художествено

Общински исторически музей-Брезник е спечелил проект, който ще се реализира в сътрудничество с Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. Наименованието на проекта е “Магията на Граово – образование чрез музейните колекции и експозиции.”, съобщиха за Zapadno.com от музея.

Основната цел на проекта е насърчаване на образованието чрез осигуряване на разнообразие от дейности и събития за деца в начален и прогимназиален етап на основното образование, деца в предучилищна възраст, педагози и семействата- тоест насочен е към всички участници в образователно-възпитателния процес на децата, чрез методите на музейната педагогика, базираща се на музейните експозиции, колекции и историческото развитие на град Брезник, съобразен с действащата учебна програма. Очаква се да бъде изготвена Фейсбук страница на проекта.

Чрез проекта ще бъдат оборудвани детски ателиета – грънчарско и художествено. Ателиетата ще бъдат разположени в музейната сграда “Военен клуб”. За създаването на грънчарско ателие се предвижда оборудването с грънчарско колело, глина за работа, стелажи за артефакти и произведени от децата реплики. За дейностите по изработване на произведенията ще се осигурят 300 килограма глина по проекта. Художественото ателие ще бъде оборудвано с маси, столове, магнитно табло, преносим компютър, принтер и всички необходими консумативи за работа. От музея предвиждат закупуването на климатик за отопление на ателието.

“В ателиетата децата ще могат практически да претворят онова, което са научили и видели по време на музейния урок в/или извън музейните зали. Практическите занимания ще следват логиката на предложените музейно-образователни уроци: попълване на работните листове, работа с глина, хартия, дърво-рисуване, оцветяване. За да избегнем традиционния модел на обучение, децата ще имат възможност да прилагат умения, свързани със съвременните технологии – работа на компютър или с приложенията на личните мобилни апарати- качване на снимки и споделяне на информация на Фейсбук страницата, рисуване и оцветяване на обекти от урока- например граовски литак, Арката на 5-ти конен полк, черга и така нататък. На ръка и с грънчарското колело ще изработват с майстор- грънчар реплики на керамични съдове – образци от праисторията до средата на 20-ти век, звънци, маските на Сурова.”, уточни директорът на музея Емилия Велинова.

Виж също...

Loading...