След извънредни проверки инспектори спряха от търговската мрежа 140 килограма храни, при които са били установени нарушения

За периода от 17 декември 2018 година до 2 януари 2019 година, във връзка с официалните празници Коледа и Нова година, Българската агенция по безопасност на храните извърши 2 399 извънредни проверки в предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Съставени са 18 акта за установяване на административно нарушение. 67 са издадените предписания за отстраняване на установени нарушения. Възбранени и насочени за унищожаване са 140 килограма храни от животински и неживотински произход, от които 106 килограма животински продукти – месни продукти, пилешки разфасовки, свинско месо и месни заготовки, 13 килограма храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност и нарушен температурен режим на съхранение и 21 килограма млечни продукти и консерви без идентификационна маркировка.

Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградов фонд и оборудване, несъответствие на асортимента с този, вписан в удостоверението за регистрация, некоректно водене на записи по Системата за безопасност на храните и лоша хигиена.

Виж също...

Loading...