С огнена клада, заря и хоро сурвакарската група на Ноевци посрещна гостите-сурвакари от Габровдол – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци посрещна гостите-сурвакари от земенското село Габровдол. Това се случи тази вечер, когато по традиция сурвакарите от Ноевци запалват ритуалния огън на площада, предаде репортер на Zapadno.com.

Сурвакарската група на Ноевци наброява около 100 човека. Най-възрастният участник е на близо 70 години, а най-малкият сурвакар е на около 3-годишна възраст. Това поясни водачът на групата пред камерата на Zapadno.com. Сурвакарската група се отличава от останалите групи в Брезнишко, тъй като запалването на ритуалния огън и събирането на сурвакарите в Ноевци се провежда винаги на 14 януари, а не както в останалите села – на 13 срещу 14 януари. “Има поверие, което гласи следното: Злите духове се изгонват с огъня и през деня неслучайно минаваме по къщите, за да може ако е останало нещо зло, да дойде на площада с огъня превръщаме един ритуал, с който гарантираме, че вече сме изгонили злото от цялото село. На такъв обичай са ни научили нашите родители, близки… По принцип традицията на 14 януари за нас така е останала.”, сподели водачът на сурвакарската група.

След запалването на факлите от двете групи, сурвакарите си дадоха среща на оградено пространство около натрупаната клада на площада. Водачът на сурвакарската група на Ноевци посрещна своя колега от Габровдол подобаващо – с приветствие и кръстосани саби. Местният сурвакарски празник беше озарен от огнената клада, близо 5-минутната заря и сурвакарско хоро на мегдана.

Вижте как двете сурвакарски групи си направиха среща в Ноевци пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...