5 села в Брезнишко посрещнаха гостуващи сурвакарски групи в магическата вечер на Сурова – ВИДЕО + СНИМКИ

Сурвакарските групи на брезнишките села Ребро, Непразненци, Долна Секирна, Гигинци и Кошарево посрещнаха гостуващи групи от други населени места в общината и региона. Това се случи в магическата вечер на традицията Сурова на 13 срещу 14 януари, предаде репортер на Zapadno.com.

Първите домакини бяха сурвакарите от село Ребро, които около 17:30 часа посрещнаха гостуващата група от близкото село Садовик. Сурвакарската група на Садовик наброява около 80 човека, като най-малкият сурвакар е на 3 години, а най-възрастният – на близо 70 години. Сурвакарската група на Ребро е съставена от около 60 човека, като най-малкият сурвакар е на 4 години и се казва Филип, а най-възрастният участник е малко над 60 години. Сред гостите на празника бяха заместник-кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров. Вижте какво още разказаха водачите на сурвакарските групи и някои от гостите и участници в празника пред камерата на Zapadno.com:

Следващите домакини в Брезнишко бяха сурвакарите от село Непразненци. По традиция те очакваха сурвакарската група от съседното село Бегуновци, с която всяка година си гостуват. На площада в Непразненци звучеше балканска музика от колона и се носеше мирис на скара на жар. Около 19 часа двете сурвакарски групи си дадоха среща на главния път до площада с горящи факли в ръце. След този ритуал беше запален огромният огън на площада, а небето над селото беше оцветено от заря. Вижте атмосферата и срещата между сурвакарските групи на Непразненци и Бегуновци във видеото на Zapadno.com:

Малко след 20 часа среща си дадоха сурвакарските групи на Долна Секирна, Банище и от земенското село Пещера. Домакин на срещата беше групата на село Долна Секирна, която загря градуса на настроението със своите чанове, звънци и облекла. От две страни среща си направиха сурвакарите на Банище и Долна Секирна. Живописната среща беше проследена от стотици жители и гости на брезнишкото село. С факлите в ръцете си, сурвакарите подпалиха кладата на площада в селото, а малко след това към танца за прогонване на злото се присъединиха и сурвакарите от земенското село Пещера. Спектакълът завърши със заря, а по-късно сурвакарската група от Долна Секирна посрещна групите на селата Чепино и Елов дол. Вижте как водачите на групите от Долна Секирна и Банище кръстосаха саби пред камерата на Zapadno.com:

Около 21 часа среща в село Гигинци си направиха местната сурвакарска група и сурвакарите от земенското село Беренде. В началото няколко автомобила възпрепятстваха безпроблемното преминаване на сурвакарите от Гигинци, но с усилията на водача Пепи Божков и полицейският екип, който охраняваше празника, сурвакарската група пристигна благополучно на площада. Откъм Земенско пък пристигнаха сурвакарите от Беренде. При кръстосването на сабите между двамата водачи на групите, гостите от Земенско получиха подаръци от сурвакарската група на Гигинци – купа за 1-во място и кутия с бонбони. Най-колоритни сред всички участници бяха малките сурвакари от двете групи, които може да видите във видеото на Zapadno.com:

Последното село в община Брезник, което посрещна гости на местния сурвакарски празник беше Кошарево. Сурвакарската група на село Банище бяха гостите, които се събраха преди домакините си и ги очакваха на площада. Обявеният час на срещата беше 22 часа, но сурвакарските групи си дадоха среща към 22:40 часа. По време на дългото очакване от страна на жители и гости на селото в тълпата край площада се случи инцидент. Лек автомобил премина през крака на пременен поп от сурвакарска група. Шофьорът на автомобила побърза да продължи напред, но отнесе неприлични думи и силен удар по стъклото от страна на попа. Линейка в района нямаше, но за сметка на това участници от сурвакарската група и патрулиращи полицаи се притекоха на помощ на пострадалия. Този инцидент беше запечатан от камерата на Zapadno.com по време на директното включване от селото. Освен него в кадър влезе и областният управител на Перник Ирена Соколова, която разказа малко повече за сурвакарската традиция. Това и още от атмосферата в село Кошарево на Сурова може да видите във видеото на Zapadno.com:

Във вечерта на 13 срещу 14 януари други три сурвакарски групи гостуваха в две пернишки села. Сурвакарите на Сопица и Велковци бяха гости на местния празник в пернишкото село Расник, който започна около 19 часа, групата на Слаковци си даде среща със сурвакарите в пернишкото село Селищен дол. Единствено сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци ще запали ритуалния огън на 14 януари, което е традиция в населеното място.

Разгледайте снимки от местните сурвакарски празници в Ребро, Непразненци, Долна Секирна, Гигинци и Кошарево:

[maxgallery id=”33141″]

Виж също...

Loading...