Историята на сурвакарските игри в Брезнишко и сурвакарите от квартал “Бела вода” ще бъдат показани в музея на Брезник

Две тематични изложби ще бъдат показани в Общински исторически музей-Брезник по повод предстоящия XVI-ти маскараден фестивал „Сурова Брезник ‘2019“. Това съобщи директорът на музея Емилия Велинова за читателите на Zapadno.com.

Едната изложба ще бъде гостуваща и ще покаже сурвакарите от групата на пернишкия квартал “Бела вода”. Тази изложба е била открита миналата година в Регионален исторически музей-Перник, поясни Емилия Велинова. “Другата изложба е “Сурова в Брезнишко”. Тя проследява историята на сурвакарските игри в селищата в Брезнишко, както и фестивала в Брезник. Един опит за хронология на фестивала – първият от 1984 година, след това 1988 – 1989 година, от 2004 година и до днес – 16-тия фестивал. Току-що получихме от читалището в Ноевци и кмета наградите, които са им ги давали от Община Брезник за тези 15 фестивала.”, каза още директорът на музея Емилия Велинова. Изложбите ще бъдат показани в зала “Вонен клуб” на Общински исторически музей-Брезник (бивш ДНА).

В събота, 19 януари всички посетители са добре дошли на ден на отворените врати в изложбените зали на музея – “Военен клуб” и “Класно училище”, както и в новооткритата наскоро арт галерия. Музеят ще отвори врати от 9:00 часа. Освен тематичните изложби за “Сурова”, посетителите ще могат да разгледат и други гостуващи и постоянни експозиции.

Прочете още за предстоящия маскараден фестивал в публикацията: Сурвакарски групи от 19 населени места ще пресъздадат традицията на маскарадния фестивал „Сурова Брезник ‘2019″

Виж също...

Loading...