За първи път ще бъде прожектиран филм, който ще покаже фестивала “Сурова” в Брезник преди 30 години

Общински исторически музей-Брезник ще покаже 30-годишен филм, който показва уникални кадри от общинския фестивал “Сурова” в град Брезник в края на 80-те години на миналия век, предаде репортер на Zapadno.com.

Филмът е от фонда на музея и ще бъде показван през целия ден на предстоящия XVI-ти маскараден фестивал „Сурова Брезник ‘2019“, който ще се проведе на 19 януари (събота). Уникалните кадри ще могат да бъдат проследени на екран в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей (бивш ДНА). “Изключително интересен за посетителите ще бъде филмът “Сурова в Брезник – 1988 година” е съхранен във фонда на музея и успяхме да го прехвърлим от видеокасета на диск. Ще го пускаме през целия ден и ще съпровожда изложбите в залата. Чрез този филм много от онези, които са били малки сурвакари преди 30 години могат да се видят, както и развитието на маските. Филмът е заснет от Дома на миньора в Перник и е предаден на музея в Брезник през 1989 година.”, каза директорът на музея Емилия Велинова.

Паралелно с филма в изложбена зала “Военен клуб” ще бъдат показани две тематични изложби за традицията “Сурова”. Експозициите ще могат да бъдат разгледани на след 9 часа на 19 януари, когато ще е ден на отворените врати в музея.

Прочете още за предстоящия маскараден фестивал в публикацията: Сурвакарски групи от 19 населени места ще пресъздадат традицията на маскарадния фестивал „Сурова Брезник ‘2019″

Снимка: От фонда на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...