По примера на Трън, Банско обмисля референдум за развитието на ски зоната

Банско обмисля идея за свикване на местен референдум за развитие на ски зоната в Банско, съобщава Димитър Русков, председател на сдружение “Бъдеще за община Банско”, пред „Дарик радио“.

“Трябва внимателно да го обмислим, защото това са юридически неща, които не са толкова елементарни. Имаме два прецедента в България до момента. Доколкото си спомням, за Трън ставаше въпрос – за една мина, където подземните богатства са публична държавна собственост и местните хора направиха референдум и казаха, че не искат да има там и правителството се съобрази. При нас е горе-долу същото – имаме публична държавна собственост, която се управлява от държавата, но все пак трябва да се чуе гласът и на местните хора. Защото едно е граждански и неправителствени организации, друго е референдум. Той има значително по-голяма тежест”, посочва Русков.

Коментарът му е по повод решението на Върховния административен съд, с което се отхвърлиха всякакви промени в Плана за управление на Национален парк “Пирин”. През 2017 година правителството прие решение, с което се дава възможност за разширяване на възможностите за туризъм в района, но природозащитни организации го обжалваха и след две съдебни инстанции решението е окончателно като блокира възможността за развитие на ски зоната над Банско. Това разочарова жителите на община Банско и принуждава сдружение “Бъдеще за община Банско” да търсят други варианти за защита на поминъка си.

“Някои се радват, правят хепънинги на жълтите павета. Обществото сме разделени на малки групички и едната да победи другата и да се кефи, че ни е победила… Въпросът е да намерим допирните точки, обща стратегия за развитие. Ние не искаме в никакъв случай да унищожим природата. Но трябва да намерим консенсус вътре в нашето общество. А хората в Банско са силно разочаровани. Нашият манталитет е: “Софиянците пак ни победиха, ние сме затънтена провинция, никой не слуша нашия глас”.

Виж също...

Loading...