В село Кошарево предават традицията за зараждането на обичая “Сурова” от поколение на поколение

Традицията за зараждането на обичая “Сурова” се предава от поколение на поколение в брезнишкото село Кошарево. За това разказа пред репортер на Zapadno.com местният жител Евтим Антов.

“Сурова-та е необяснима магия, сила, това е емоцията, която ние я изживяваме. Традицията се предава от хилядолетия, когато са живеели все още славяните – племена, които са почитали природата, животните и всичко, от което е зависело оцеляването на човешкия вид.”, разказа Евтим Антов по записки от своя дядо, който е бил роден през далечната 1878 година.

В нощта на 13 януари селото се оглася от звънци, с които са окичени мъже и жени и с игри и факли в ръце се събират на мегдана да запалят големия огън. Така те предупреждават злото, че с тях шега не бива и да остане само доброто. След това, под звуците на тъпаните и свирката на бюлюкбашията, започват танците, а цялото село излиза да види митичния ритуал за прогонване на злото и болестите.

На следващия ден – 14 януари, сурвакарите обикалят къщите и благославят стопаните за здраве и берекет. След това се събират на площада и с маски и ликове започват да играят и да дрънкат със звонците, дето и дяволите ще прогонят. Това е записал Евтим Антов от своя дядо.

Маските на сурвакарите се подготвят през цялата година, когато се търсят рога, пера, от които се правят ликовете. Някои от ликовете достигат височина от 4 – 5 метра. Облеклата се изработват от парчета плат, които се режат на ленти. В игрите се включват деца редом със своите бащи, което е знак, че традицията продължава.

Виж също...

Loading...