Куче-сурвакар е заснето във филма “Сурова в Брезник – 1988 година”, който се прожектира в брезнишкия музей

Филмът “Сурова в Брезник – 1988 година” връща спомените за маскарадния фестивал преди 31 години. На архивните кадри могат да бъдат видени различни сурвакарски типажи, ликове, тогавашните официални гости и дори стара полицейска “Жигула”, видя Zapadno.com.

Филмът се прожектира през целия ден в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник. Лентата е от фонда на музея, но е заснета преди 31 години от Дома на миньора в Перник, след което е предоставена на културната институция в Брезник. От рано няколко участници в сурвакарска група пристигнаха в музея, за да видят уникалните кадри. Нещо повече – те разпознаха няколко от заснетите на видеото хора.

Покрай една от дефилиращите по централните улици на града сурвакарски групи се открои куче-сурвакар. Нарамено с дрешка, на която са закачени звънци, четириногото гордо дефилираше покрай сурвакарите.

Видеото се показва за първи път пред широката общественост. По повод XVI-ти маскараден фестивал „Сурова Брезник ‘2019“, музеят на Брезник е обявил Ден на отворените врати във всички изложбени зали. Отворена за посетители е и арт галерията.

Виж също...

Loading...