Над 1 000 човека доказаха, че традицията е жива и ще пребъде на фестивала “Сурова” в Брезник – ВИДЕО

Общо 1 040 участници в сурвакарски групи от 19 населени места пресъздадоха сурвакарската традиция на XVI-тия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2019”, предаде репортер на Zapadno.com.

Началото на фестивала беше тържествено дадено от кмета на Община Брезник Васил Узунов. Той приветства гостите на празника и пожела традицията да продължава да се предава от поколение на поколение. Стартът на дефилетата беше даден от детската сурвакарска група на брезнишкото село Долна Секирна. След тях преминаха възрастните от сурвакарската група на селото.

В тазгодишния фестивал участие взеха 6 самостоятелни детски сурвакарски групи. Сурвакарите от Долна Секирна, Кошарево, Непразненци, Бегуновци, Банище, Садовик, Ноевци, Сопица, Велковци, Слаковци, Ребро и Гигинци, както и гостуващите групи от ковачевските села Калище и Сирищник, от кюстендилското село Пиперков чифлик, от пернишките села Мещица и Люлин, от радомирския квартал „Върба“ и град Земен доказаха, че традицията е жива и ще пребъде.

Всички групи, които взеха участие във фестивала бяха отличени с грамоти и предметни награди, както и по 100 лева за всяка дефилираща група. Парични награди от по 50 лева имаше и за най-малък и най-възрастен участник. Награда за най-малък участник беше присъдена на 9-месечния участник Александър Руменов от сурвакарската група на Долна Секирна. Най-възрастният участник пък беше Сандо Радев на 84 години от сурвакарската група на Ребро. Грамота от Община Брезник беше присъдена и на народно читалище “Просвещение-1870” за добрата организация по провеждане на събитието.

Фестивалът завърши с ритуалното запалване на кладата на площада, а след това пищна заря оцвети в различни нюанси небето над Брезник.

Вижте как се проведе тазгодишния фестивал в запис от директното излъчване, което Zapadno.com осъществи със съдействието на Община Брезник и Общински съвет-Брезник:

Виж също...

Loading...