Акушерка от село Слаковци: Бебето се изражда много лесно, когато майката е настроена за раждането

Брезнишкото село Слаковци е едно от малкото населени места в региона, което може да се похвали с акушерка. От 15 години в селото живее Ана Асенова, която е акушерка от далечната 1974 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Ана Асенова е от град Перник, но преди 15 години се заселва в Слаковци, където и живее към днешна дата. Тя работи в Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение “Рахила Ангелова” в град Перник. В определен период от време Ана е работила и в чужбина, но след това се е завърнала отново в България.

За дългия си стаж специалистът не може да се каже колко бебета са минали през ръцете и, но споделя, че за 1 години около 600 са ражданията, които се правят в отделението, където работи. “Бебето се изражда много лесно, когато майката е настроена за раждането. В последните 30 години майките не са настроени толкова да раждат, а са настроени повече да раждат със секцио, за да не ги боли. Преди това много повече се раждаше нормално.”, сподели Ана Асенова и добави, че преди 1989-а година раждането чрез секцио е било забранено в страната ни.

По-рано днес акушерката беше основен гост на празник в селото по повод Деня на родилната помощ, който се отбелязва на 21 януари.

Виж също...

Loading...