В село Слаковци отбелязаха Деня на родилната помощ с народен ритуал, обяд и песни – ВИДЕО

За поредна година в брезнишкото село Слаковци отбелязаха Деня на родилната помощ, предаде репортер на Zapadno.com.

На 21 януари се отбеляза и Бабинден по стар стил, а с указ на Народното събрание от 1951 година това Ден на родилната помощ. Празникът беше отбелязан в салона към читалището на селото. Там беше подредена празнична трапеза, а около нея бяха седнали гостите на събитието – предимно баби от селото.

Сред гостите беше и акушерката Ана Асенова, която работи в Многопрофилна болница за активно лечение “Рахила Ангелова” в Перник, но от 15 години живее в селото. “Да си жива и здрава, още дълги години да израждаш бебетата. Да има българчета!”, каза местната самодейка Светла Райчева по време на ритуала с миене на ръце на акушерката. Както традицията повелява на акуширащия специалист бяха дарени сапун и кърпа след измиването на ръцете. След това акушерката Ана Асенова разчупи погача и пожела: “Колко са трохите у тая питка, толкова да са децата родени у това село.”.

Вижте как се случи това във видеото нa Zapadno.com:

Отбелязването на празника се организира от народно читалище “Искра-1932” и кметството на село Слаковци. Специално за повода беше пристигнал и акордеонистът Милчо, който заедно със самодейката Светла Райчева изпълниха няколко песни за радост на гостите.

Вижте кои песни бяха изпълнени по време на празничния обяд във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...