Режисьорът Иван Танев: Артистите в самодейния читалищен театър са хората-стожери на културата в Брезник

Артистите от самодейния читалищен театър към брезнишкото народно читалище „Просвещение-1870″ са хората-стожери на културата в Брезник. Това каза режисьорът и актьор Иван Танев в предаването „Репетиция“ по телевизия БНТ 2, видя Zapadno.com.

Тази вечер предаването на БНТ 2 (Благоевград) посвети своя епизод на самодейния читалищен театър на Брезник и по-специално на постановката от италианския драматург и писател Дарио Фо – „Не всеки крадец е мошеник“. В началото на предаването артистите от Брезник се представиха, след което няколко от тях разказаха малко повече за творческата си кариера на сцена.

Милен Миланов е част от народно читалище “Просвещение-1870” отдавна. Той е преминал почти всички самодейни форми, като в момента е участник в една от двете трупи на театъра. “Така полека лека се стигна дотам, че ме поканиха да участвам и в театъра. Участвал съм и в различни рецитали. Човек трудно се отказва, започваш да “гориш”. Много е хубаво преди да излезеш на сцената, тази емоция, която е натрупана в теб и след това излизаш и виждаш, че публиката е вперила поглед в теб. Това е много и успокояващо, носи успокоение след това и те мотивира да дадеш най-доброто от себе си.”, сподели Милен.

Пейчо Панов, който е и секретар на читалището, се определи като “неуспял актьор”. “Ами аз съм неуспял актьор. Три пъти кандидатствах ВИТИЗ и тогава не ме одобриха, защото имам маска на гласа. В това читалище между другото съм от 5-годишен. Участвал съм във всички самодейни форми и състави. Опитах във ВИТИЗ, не ме приеха – маска на гласа, тогава изискванията бяха по-високи за това и си се върнах тука. Възстановихме си самодейния театър, 2000-та години мисля. И оттогава на година поне по една-две постановки излизат.”, сподели Пейчо Панов. Артистът каза и още нещо – че самодейният театър е на сцената заради публиката.

Режисьорът на постановката и актьор Иван Танев каза, че на артисти в читалища като това в Брезник трябва да се дава много повече. “Това са хората-стожери на културата в едно малко градче каквото е Брезник. Каквото да речем е Павликени или което искате. На тези хора, които извън работата си искат да се занимават с театър, с изкуство въобще, говоря балет, школи, народни танци, музика и така нататък, преподавателите трябва да дават безкрайно много. Два пъти повече отколкото на един професионален актьор.”, сподели Иван Танев пред камерата на предаването “Репетиция” по БНТ 2.

За ученичката Цветелина Горанова, която играе в постановката е важно да бъде на сцената. “За мен няма значение коя роля играя. Важното е да съм на сцена”, сподели тя.

Самодейният читалищен театър на Брезник сам си прави декора и облеклото си за постановки. „Не всеки крадец е мошеник“ е изиграван 2 пъти на сцената в читалището на Брезник и с нея е гастролирала в град Самоков и самоковското село Говедарци.

В ролите на постановката играят: Симона Рангелова-Павлова, Мишел Първанова, Милен Миланов, Антоан Стоилов, Цветелина Горанова, Кристиан Иванов и Пейчо Панов. Режисьор е Иван Танев, а хореографията е на Йоана Сойка.

Снимки: Кадри БНТ 2 и архив Zapadno.com.

Виж също...

Loading...