Брезничанин: Много неща се направиха в Брезник, но могат да се видят само от този, който иска да ги види

Брезничанинът Петър Петров отново беше единственият гражданин, който взе активно участие в публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Брезник за 2019 година, което се проведе на 15 януари в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Гражданинът се изказа по няколко теми, като в началото поясни, че точно на това публично обсъждане е моментът жителите на общината да вземат участие и да подадат своите предложения за развитието на региона. “Гражданите знаят само да критикуват и да казват, че нищо не се прави в града и да не са заинтересовани да дойдат. А моментът е сега да кажат какво искат и какво би трябвало да се направи, да направят своите предложения. Общинските съветници и общинската администрация да си запишат и когато се приема бюджетът да бъдат взети предвид тези предложения. Но ние знаем да критикуваме, но не и да даваме предложения очи в очи, а после ги правим само по кафетата, по кьошетата, в магазините и така нататък.”, каза Петър Петров. Той отправи забележка към подаването на информацията за проекта за бюджет на Община Брезник за 2019 година. Критиката беше, че не са представени с точност капиталовите разходи и по-точно дейностите, които ще бъдат извършени. От своя страна кметът на Община Брезник Васил Узунов отговори, че това се е получило заради намален състав и малко време, с което администрацията е разполагала. Кметът добави, че за следващ бюджет се надява администрацията да отстрани този проблем.

Брезничанинът, който е бивш общински съветник от местния Общински съвет, похвали остатъка в бюджета на Община Брезник от 2018 година. Той припомни как през 2004 година Общината е имала големи задължения, не е имало достатъчно улично осветление в населените места на Брезнишко, а градската улична мрежа не се е почиствала от сняг. “През изтеклата година бяха направени доста неща, които за този който иска може да ги види или за този, който не иска и не желае – не може да ги види. Тоя, който има очи – вижда, тоя който няма очи не вижда неща, които на пръв поглед са незначителни и в същото време са доста необходими за населението в Брезник.”, каза Петър Петров. Той отправи предложение общинската аптека в града да работи събота, неделя и в празнични дни. На предложението кметът Васил Узунов отговори, че вече е водил разговори по темата с персонала на аптеката и в крайна сметка заради липсата на квалифицирани кадри това няма как се реализира, тъй като аптеката няма как да работи без магистър-фармацевт, а в момента той е само един.

Петър Петров отбеляза и многото събития, които се случват през последно време в Брезник. “Въпреки че ние казваме, че не сме доволни от това, което се прави в нашия град мога да ви уверя, че много често ме изненадват външни хора, минаващи през нашия град, тръгнали към Трънско, към Църногорския манастир, които са възхитени от града. Че градът е добре устроен, че е чист и че е приятен. Аз казвам: Ние не сме си доволни от града, значи трябва малко повече да се вгледаме. Другото нещо, което забравих да отбележа е това, че в последно време се правят много мероприятия – и в исторически музей, и в читалището. Другото нещо, което е положително това е, че големият салон вече се отоплява (бел. ред. големият салон в народно читалище “Просвещение-1870″ в Брезник) и за големи мероприятия може да ползва.”, каза брезничанинът Петър Петров. След като завърши с изказването си присъстващите в залата служители на общинската администрация, кметове и кметски наместници го аплодираха.

Виж също...

Loading...