Повечето болни от туберкулоза в град Брезник са на средна възраст, обмислят нови безплатни прегледи

Поредната инициатива за безплатни прегледи за туберкулоза се проведе през вчерашния ден в град Брезник. Кампанията се осъществява чрез програмата „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“, предаде репортер на Zapadno.com.

Безплатните прегледи се осъществяваха в кабинета на здравния медиатор в бившата общинска болница. Екип от представители на пернишката фондация “П.У.Л.С.”, която работи по програмата и Величка Тонева от “Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести”-Перник. Фондацията провежда прегледи за туберкулоза в град Брезник от 2016 година насам. Наблюденията са, че Брезник е сред градовете с високо ниво на разпространение на болестта. Подобни прегледи се провеждат и в други населени места на област Перник. В края на месец декември прегледи са се провели и в град Трън, като резултатите при изследваните пациенти не са показали заболели. Въпреки това преди години и в Трън е имало отчетени случаи на заболяването. Само за 2018 година на територията на област Перник са били обхванати около 1 000 пациенти, които са прегледани за туберкулоза. От прегледите могат да се възползват и лица, които не са здравноосигурени.

Туберкулозата се лекува, но е важно тя да бъде открита по-рано. Минималният срок за лекуване е няколко месеца. “Всъщност това, което правим е манту. Не е нещо специфично, това е напълно рутинно изследване, което се прави по хиляди поводи. Например за здравни книжки, за работа с деца, за работа с възрастни се прави абсолютно рутинно. Хубавото е, че изследването си важи, както всички други изследвания. Така че, ако на някой му потрябва може след това да го използва и за здравна книжка.”, каза областният координатор на програма “Подобряване устойчивостта на национална програма по туберкулоза” за област Перник Александър Йорданов. Той добави, че през последните месеци усилията на фондацията и специалистите, с които се работи са съсредоточени в Брезник, където се наблюдава високо ниво на разпространение.

Програмата, по която се осъществяват прегледите е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Фондът финансира Министерство на здравеопазването, което пък е наело фондация “П.У.Л.С.” като подизпълнители на местно ниво. “За жалост Глобалният фонд се изтегля. Това е нещо, което се случи преди 2 години с програмата по ХИВ/СПИН, която към момента функционира на един интересен принцип. Сега се очаква да се случи същото нещо и с програмата за туберкулоза. Програмата стартира през 2004 година, а за област Перник се появи за втори път през 2016 година. Брезник е един от градовете, в които по принцип има високо разпространение на туберкулоза. Това си има своите обяснения. Факт е, че в града има райони където туберкулозата съществува от години насам. Истината е, че не мога да си обясня защо толкова случаи има в Брезник. Наистина миналата година имаше доста сериозен брой хора. Ако националната статистика е около 30 новооткрити души с белодробна туберкулоза, то в Брезник имахме 20. В Брезник хората, които достигат до нас са на средна възраст. Рядко работим с деца, които боледуват от туберкулоза, тъй като те се лекуват в специфично белодробно отделение в София и съответно рядко достигат до нас като потребители на нашите услуги. Ние обикновено работим с по-възрастни хора, като основната ни целева група са мъжете в трудоспособна възраст.”, поясни още областният координатор на програмата Александър Йорданов и отбеляза, че България успява да запази ниско разпространение на болестта в сравнение с други страни.

Имунизацията за туберкулоза невинаги сработва заради фактори като редовното пушене на цигари и употребата на алкохол, употреба на психоактивни вещества или злоупотребата с тях, както и работата в прашни помещения. “Истината е, че туберкулозата е навсякъде. Бацилът е изключително жилав и устойчив. Той буквално е навсякъде около нас и ние ежедневно се срещаме хиляди пъти с туберкулозата. Но ако нашата имунна система е достатъчно силна, ние няма да се разболеем от нея. Лекува се туберкулозата, а лечението е продължително, което е по някакъв начин притеснява хората. Минималният срок за лечение са 60 дни болничен престой, след това има продължителна фаза, в която всекидневно трябва да се приемат лекарства. Общо-взето продължава между 6 и 9 месеца, което ако не върви по план може да продължи и повече. Сериозен проблем е това, че в много случаи хората по свое желание и без консултиране с лекар прекратяват лечението си. Това води до проблеми като резаразяване, тоест веднъж вече прекарал туберкулоза човек е много по-податлив на това отново да се разболее. От друга страна често се развиват и резистентни форми на болестта, тоест които не се лекуват с обикновени медикаменти и антибиотици. В Брезник имаше и такъв случай, който е с такава резистентна форма на туберкулоза – след няколко опита на лечение в крайна сметка се наложи човекът да бъде лекуван в Специализирана болница, която е извън София. Това е особено опасен щам на туберкулоза, който не се лекува с нормални лекарства. Там вече лечението е над година. Хубавото е, че на този етап нямаме второ лице, което да е с такава открита форма на резистентна туберкулоза. Надяваме се и да не се появи.”, каза още Александър Йорданов.

Програмата за профилактика на туберкулоза в област Перник ще приключи през месец март тази година. Желанието на екипа, който провежда безплатните прегледи е поне още един път да посети Брезник до края на програмата, за да бъде максимално полезен на хората в района. “Важното е да се направи профилактика, за да знае човек, че е наистина здрав. Лечението на туберкулоза, въпреки края на програмата, вероятно ще остане безплатно и то не зависи от Здравната каса. Хората, които не са здравноосигурени също могат да се лекуват безплатно. Туберкулозата се лекува лесно, ако се “хване” навреме.”, завърши областният координатор на програма “Подобряване устойчивостта на национална програма по туберкулоза” за област Перник Александър Йорданов.

Виж също...

Loading...