Чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете са под контрол в България

Заболяванията Чума по дребните преживни животни и Африканска чума по свинете са овладяни и под контрол у нас, но България продължава да е със статут на страна, инфектирана с Чума по дребните преживни животни, тъй като има неликвидирано огнище в град Болярово. Това съобщи днес на брифинг за медиите изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните доктор Дамян Илиев. Мерките от страна на ветеринарните власти за превенция и контрол на заболяването, както и рестрикциите на Европейската комисия са облекчени, но надзорът продължава – целта е да се възстанови статутът на страната и да се възобновят търговските отношения, съгласно стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), допълни доктор Дамян Илиев. Това ще се случи най-рано 6 месеца, след ликвидиране на последното огнище, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

„Всички южни области в България са под специален надзор за Чума по дребните преживни животни. Изпълняваме мерки по две програми – THRACE и GF-TADs. Пред Европейската комисия агенцията пое ангажимент, чиято цел е да покажем липса на инфекция. Продължават клиничните прегледи и взимането на проби, но най-важни са самоконтролът и отговорността на стопаните. Ситуацията за фермерите обаче е облекчена, защото в тези региони вече има свободно движение на животни за клане и свободна реализация на продуктите от тези животни.“, коментира доктор Александра Митева, началник отдел „Хуманно отношение към животните“.

В този контекст темата с фермата в град Болярово продължава да е актуална заради неликвидираното огнище и отказа на стопаните и техните сподвижници да спазват ветеринарномедицинските правила. „Във фермата в Болярово имаше доказан вирус, а огнището продължава да е активно“, заяви още Дамян Илиев. Експертите на Българска агенция по безопасност на храните са категорични, че в условията на протести и изказвания на политически лица и неспециалисти, ветеринарните власти са възпрепятствани да наложат необходимите мерки за противодействие на заболяването. „Страната и фермерите щяха да са се възстановили от епизоотината криза с Чума по дребните преживни животни, нямаше да се стигне до тези преки и непреки загуби, статутът на България щеше да е в процес на възвръщане, ако компетентните действия на Българската агенция по безопасност на храните не бяха възпрепятствани.“, коментира доктор Дамян Илиев. Той също подчерта, че отговорността на собствениците определя бъдещите мерки и отношението на Европейската комисия и трети страни към България. Възстановяването на статута на страната е от огромно значение, защото от това зависи доверието към българския фермер и дава основата за безопасна търговия с животни, допълни доктор Илиев. Ръководството на Българска агенция по безопасност на храните предостави и резултати за разходите на агенцията във връзка със заболяването Чума по дребните преживни животни до момента, които възлизат на над 1,3 милиона лева. В тях не се включват разходите на други институции, като МВР. „Държавата и фермерите нямаше да претърпят такива загуби, ако мерките на агенцията бяха изпълнени. 200 животни подложиха на риск бизнеса на всички фермери в страната“, категоричен е Дамян Илиев.

По отношение на другото опасно заболяване у нас през последната половин година – Африканска чума по свинете, от Българска агенция по безопасност на храните коментираха, че след появата на първото огнище през август 2018 година то е било ликвидирано за 24 часа. Оттогава досега няма случай на заболяване при домашни свине, с което разпространението е предотвратено. Първият случай на Африканска чума по свинете при дивата популация бе установен край румънската граница, два дни по-късно на 500 метра от това място е открито второ прасе с положителни проби, а впоследствие в ловно стопанство Зеленка са констатирани още два случая. Последният е от 27 декември 2018 година. По тази причина Европейската комисия вкара България в зоните за превенция, а между нас и Румъния има буферна зона, където се взимат проби и контролът е увеличен. „Важно е населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе.“, коментира доктор Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“. Международните експерти са констатирали, че мерките в индустриалните ферми са ефективни, но проблемът за властите са фермите тип „заден двор“ – стопаните отглеждат прасета без да са информирали ветеринарните власти. „Най-притеснителни са свинете, които се отглеждат в домове на ловци. В тези случаи е особено важно домашните прасета да са прегледани от регистриран ветеринар,“, коментира доктор Чобанов. Вече е факт и мобилно приложение за ловците, с което те да подават лесно и бързо информация към компетентните органи. В тази връзка през януари бе проведена първа за Европа мисия за обмяна на опит по отношение на Африканска чума по свинете. Оценката на международните институции е, че у нас е въведена биосигурност на много високо ниво в индустриалните ферми и по време на лов, и има добра система за идентификация и регистрация. Фокусът трябва да се насочи именно към стопанствата тип „заден двор“, за да се предотврати нелегалното отглеждане на животни.

От Българска агенция по безопасност на храните апелираха гражданите да бъдат внимателни при консумация на сурово сушени домашни месни продукти. Това е предпазна мярка и срещу болестта трихинелоза.

Виж също...

Loading...