Властите успокояват: В готовност сме за реакция в случаи на усложнена метеорологична обстановка в страната

Работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд, председателствано от министъра на вътрешните работи Младен Маринов, се проведе в сградата на ведомството. Участваха енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, както и директорът на Националния институт по метеорология и хидрология професор Христо Брънзов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Направихме преглед и анализ на готовността за реакция с оглед прогнозите и очаквано усложняване на метеорологичната обстановка в страната, обобщи министър Младен Маринов. Той припомни, че още вчера Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ изпрати предупреждение и указания за мерки до областните управители и кметовете на общини, както и до Областните дирекции МВР и структурите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в страната. Към момента ситуацията в страната е спокойна, предвид валежната обстановка има пътни инциденти, както и няколко наводнени мазета. Край Кърджали придошла вода от речен приток на едноименния язовир е заляла мост, създадена е организация за използването на въжен мост, мокър сняг вали и в районите на Пампорово и Превала, допълни директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Той потвърди, че екипите в страната са в готовност за реакция при възникващи усложнени ситуации. По думите на министър Петкова, електропреносната мрежа е в изправност и към момента няма населени места без електричество. Взети са и всички мерки за своевременна реакция на аварийните екипи, ако това някъде на територията на страната се наложи. Министър Нено Димов посочи, че е осигурено непрекъснато наблюдение на язовирите  в страната и на този етап няма повод за притеснение. Разполагаме с необходимите материали за опесъчаване на пътищата в страната, увери и зам. министър Нанков.

Министър Младен Маринов още веднъж призова водачите на моторни превозни средства да шофират със съобразена с условията скорост и да спазват указанията, разпоредени от институциите, за да не се допускат тежки инциденти и затруднения по пътната инфраструктура.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на МВР и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...