Областният управител покани деца да изработват сурвакарски ликове в “Къщата на маските” в село Кошарево

В навечерието на откриването на XXVIII-ия Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” 2019 в Перник, областният управител Ирена Соколова гостува на изложбата “Среща със Сурова”, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Експонирана в залата на “Vip Gallery” при народно читалище “Нови хоризонти 2009”, колекцията представи сурвакарски маски изработени в практически ателиета от учениците от Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука” град София и основно училище „Иван Вазов” в радомирското село Извор. Инициативата е финансирана от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, а проектът се изпълнява от сдружение “Локално наследство”

„Надявам се това събитие да се случва традиционно, за да дообогати и разшири границите на фестивала „Сурва”. През творчеството и въображението на децата от големия град, които не познават този обичай, през първите опити да се направи маска от природни материали, до усещането, когато видиш крайния резултат. Това е начинът да се съхранят корените на традицията и тя да се мултиплицира.”, каза Соколова при откриването на изложбата.

Областният управител направи предложение инициативата да бъде разгърната в по-голям мащаб през следващата година. Губернаторът прикани децата участващи в ателиетата и техните преподаватели да бъдат гости и да творят в „Къщата на маските” в село Кошарево, която бе изградена от Областна администрация-Перник и отворена за посетите през миналата година. Мястото със своите пространства е идеално за създаване на творческа атмосфера и среща със сурвакарското наследство на Граово.

Накрая на изложбата губернаторът откупи една от изработените маски, която ще краси администрацията по време на фестивалните дни.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...