Брезничани почетоха паметта на жертвите на Холокоста с поднасяне на цветя при паметната плоча в местността “Гледан”

Група брезничани са отдали почит към паметта на жертвите на Холокоста. Това съобщи за читателите на Zapadno.com историкът от Брезник Аниела Асенова.

На 27 януари се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. Той е обявен от Общото събрание на ООН на 1 ноември 2005 година. Край Брезник пък се намира първата в България паметна плоча за евреите, които са работили в трудовите лагери. Монументът беше открит през месец май 2018 година в присъствието на видни лица. Прочетете още по темата в публикацията: Край Брезник откриха първата в България паметна плоча на евреите от трудовите лагери – СНИМКИ

По-рано днес възрастни и млади брезничани са поднесли цветя на паметната плоча в местността “Гледан” край града. Инициатор на отбелязването е Аниела Асенова, която споделя, че като историк и краевед е била длъжна да го направи. “При откриването на паметната плоча бях много впечатлена от словото на посланика на Израел в България Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан. Накрая тя завършваше, че ако остане така този паметник само паметник без да се посещава – нищо не представлява. Исках да го отбележим този ден.”, сподели Аниела Асенова и добави, че впечатление на групата брезничани са направили скорошни посещения на паметната плоча от други хора, които са отдали своята почит с цветя.

Историкът от Брезник е правила проучване по темата с евреите, които през 40-те години на миналия век са работили на кариерата край града. По спомени на възрастна брезничанка, бараките, в които са живеели евреите са били на мястото на сегашната сграда на бившата общинска болница. Хората, които са работили на кариерата, били облечени в сини униформи, а в ръцете си носили кирки и чукове.

Снимка: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...