Ноевчани и гости на селото отбелязаха подобаващо Петльовден – празникът на мъжката рожба – ВИДЕО

Празникът на мъжката рожба – Петльовден беше тържествено отбелязан от жители и гости на брезнишкото село Ноевци. Денят се чества от местните за 35-та поредна година като досега не е прекъсвано отбелязването му, предаде репортер на Zapadno.com.

Мощна бригада от десетки мъже се събра пред местното читалище в ранния следобед, за да продължи традицията да се празнува Петльовден по стар стил – на 2 февруари. За организацията отговарят всички, които седнат на масата. Всеки носи по нещо от дома си – домашно месо, туршия, лютеница, ракия, вино. А ако няма стока (добитък), от която да приготви нещо за масата, носи нещо от магазина, но задължително споделя с останалите.

Местният жител Верчо Виденов разказа специално за читателите на Zapadno.com за зараждането на традицията Петльовден и връзката и със село Ноевци. “Още през турско робство еничарите са взимали млади момчета. Майките, за да прекъснат това нещо са клали петли и са опръсквали вратите на къщите си. По този начин се знае, че от това семейство не трябва да се взима момче. Единствено при нас не е имало турци, но те са били наблизо, в град Брезник – Кара Фейз. И той много е мразел нашето село, защото са били будни и борчески хора.”, разказа Верчо Виденов. Той поясни още, че отбелязването продължава до тъмно, когато празникът се закрива с хора и по мъжки. Важно е да се отбележи, че жени не участват в отбелязването, а те само се радват на мъжете отстрани.

Освен маси и столове, които са подредени пред читалището, на сбирката присъстват музика от колона и скара на въглища. Някои от присъстващите придават забавна част на празника с поставянето на гевреци на вратовете си. Събралите се мъже са атракция за преминаващите автомобили през селото.

71-годишният Илия от близкото село Непразненци е един от гостите. Той много уважава местните жители и с радост идва на Петльовден. “Тия момчета са ми големи приятели – точни, категорични. Приемат ме по ‘секо едно време на ‘секаква веселба. Това е голем празник. Ще кажем защо. Защото когато петелът пее, кокошката траи, а когато кокошката снася, петелът си кюти и трае. А мъжете, ние като петли много ги обичаме яйцата от кокошката. Затова – кокошка без петел не става и мъже без жена не става!”, каза Илия пред камерата на Zapadno.com, пременен с ямурлук.

Вижте атмосферата на Петльовден в село Ноевци във видеото, което Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...