Министерството на енергетиката е проверявало незаконната кариера край Ездимирци и е дало указания на кмета

Писмо от Министерството на енергетиката до жител на трънското село Ездимирци показва, че отговорното за тази дейност министерство е проверявало сигнала за неправомерен добив на подземни богатства, научи Zapadno.com. Ведомството е било уведомено за проблема от Регионалната инспекция по околна среда и води-Перник и през месец ноември миналата година е направена проверка на място от експерти. Резултатът от проверката става ясен сега, когато министерството отговаря на местния жител Гергана Георгиева, сигнализирал за случая омбудсмана на Република България и публикувала във Фейсбук получения отговор от институцията.

През месец октомври 2018 година първо Zapadno.com съобщи, че кметски наместник и жители спряха добив от кариера за ремонт на мост в Трънско. Тогава стана ясно, че фирмата, която ремонтира моста в местността „Секирица“ неправомерно използва скална маса, добита от землището на село Ездимирци. По този повод кметът на Общината Цветислава Цветкова съобщи през ноември, че общинската администрация на Трън е подала сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и води-Перник за незаконния добив. В публикацията по темата ние попитахме риторично: Ще има ли глоба за незаконния добив край Ездимирци и защо кметът не използва всички свои правомощия?

Полученото през месец януари 2019 година писмо от министерството до Гергана Георгиева на практика потвърждава ангажимента на кмета на Общината по отношение на контрола в подобни случаи. То гласи, че проверката от експерти е проведена на 7 ноември 2018 година и при нея е констатирано, че за това място няма предоставени права за проучване или добив на подземни богатства. От огледа на терена е видно, че той е нарушен както от минали, така и от скорошни минни работи. Нарушеният терен е с обща площ около 6 декара, а наблизо има още една площ от около 1,5 декара, която наскоро е била разчистена от тревна растителност. При проверката на мястото не е имало хора, товарни и транспортни средства или друга механизация.

Писмото завършва с думите: „Съгласно Закона за подземните богатства, Министерството на енергетиката е дало указания за извършване на последващ контрол от кмета на община Трън. Моля при бъдещи съмнения за незаконен добив или информация за извършване на такъв да уведомявате незабавно кмета на община Трън.“.

В публикацията са използвани снимки от Гергана Георгиева и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...