Паметникът на Васил Левски в Брезник ще бъде открит с Националната гвардейска част

Паметникът на Васил Левски в град Брезник ще бъде открит на 18 февруари. Това съобщи за читателите на Zapadno.com заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Идеята за паметника, който ще бъде първият на Васил Левски в община Брезник, е на кмета Васил Узунов. “Ще бъде тържествено открит паметникът с участието на Националната гвардейска част. Очакваме много гости, очакваме жителите на община Брезник, които също изразяват голямо задоволство по този повод, че ще бъде открит паметник на Апостола.”, каза заместник-кметът Мария Добревска.

За изграждането на паметника са заделени 15 000 лева от бюджета на Общината за тази година. С още 2 260 лева ще бъде подпомогнато изграждането на паметника на Васил Левски. Средствата са събрани от жителите на Брезник чрез коледната кампания на “Трейс Рисорсиз”. Всяка година дружеството прави съвместна дарителска кампания с гражданите на Брезник и добавя към индивидуалните дарения три пъти по-голяма сума. А на всеки дарител подарява календар, посветен на Брезник.

“Освен това искам да кажа, че и фирма “Трейс Рисорсиз” се включва към това изграждане със сума. Знаете, че те правят и раздават календари. В края на календарната 2018-а направиха календар, а събраните средствата от кампанията ще бъдат дадени за направата на паметника.”, поясни Мария Добревска.

Както първо читателите на Zapadno.com научиха, паметникът-бюст ще бъде изработен от скулптора Борис Борисов, който е с родословни корени от Брезнишко и Трънско. Паметникът ще бъде изработен от месинг, поставен върху гранитен камък. Височината му ще бъде около 3 метра. Монументът се изработва в ателието на скулптора и се очаква да пристигне в Брезник към средата на месец февруари.

Виж също...

Loading...