Четирима души ще показват на деца как се изработват изделия от глина в грънчарското ателие на брезнишкия музей

Грънчарското ателие на Общински исторически музей-Брезник вече е факт и скоро ще посрещне първите деца, които ще усвоят глинения занаят, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано днес в Брезник пристигна грънчарят Валери Димитров от град Елена. Майсторът предаде занаята на четирима души, които ще показват на деца от община Брезник и гостуващи групи от други общини, как да изработват изделия от глина. “Той ни докара и колелото, и глината. Сега тези два дни ще обучава Сашо Евтимов, Даря Евтимова, Пепи Божков и Павлин Теофилов. Това са хората, които ще работят с децата. Изключително благодаря на майстора, който се съгласи да остане за тези два дни в Брезник. Както знаем няма майстори-грънчари в Брезник, а и в близката околност няма.”, каза директорът на музея Емилия Велинова.

Ателието ще се помещава в стая на първия етаж в зала “Военен клуб” на музея, където ще се работи с по-малък кръг деца. С по-големи групи деца ще се работи в голямата зала на сградата, където ще се поставя грънчарското колело. За нуждите на грънчарското ателие са подсигурени 300 килограма глина.

Грънчарското ателие е по спечелен от музея проект, за който директорът на институцията Емилия Велинова оповести в началото на годината пред репортер на Zapadno.com. Очаква се в музейната сграда да бъде създадено и художествено ателие.

Виж също...

Loading...