В Брезник осветиха знамето на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – ВИДЕО

Знамето на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва беше осветено в град Брезник. Това се случи на годишното отчетно събрание на общинската организация на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Освещаването на знамето беше включено като първа точка в дневния ред на събранието, което се проведе в малкия салон на местното народно читалище “Просвещение-1870”. Сред гостите на събитието бяха полковник от запаса Кирил Парапанов, който е секретар на централната контролна комисия на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, председателят на Съюза на военноинвалидите в България Борис Николов и председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Перник старши лейтенант от запаса Любомир Лазаров.

Знамето на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва се е съхранявало в бившия Дом на народната армия в Брезник, в който сега се помещава Общинския исторически музей. Светинята се е съхранявала в една от канцелариите в бившия ДНА и при преместване на инвентара от сградата след прехвърлянето и на собствеността от Министерство на отбраната към Общината, знамето е било изгубено. “Днес се налага за втори път да го освещаваме, поради причината че когато беше направена една евакуация на бившия Дом на армията без наше присъствие знамето изчезна. Така или иначе след много издирвания успяхме да си върнеме знамето и съгласно ритуалите днеска ще го осветим за втори път вече официално и ще го пазиме по-сериозно. При евакуацията търсихме го в Кюстендил, търсихме го тука в Софийско и накрая някаква стиковка излезна и просто ни го върнаха. Така че аз не мога да кажа къде точно е отишло.”, разказа председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Перник старши лейтенант от запаса Любомир Лазаров. Знамето е било върнато с помощта на кмета на Община Брезник. Намеренията са осветеното вече знаме да бъде съхранявано в стая на бившия ДНА, която да бъде предоставена на военната организация в Брезник.

Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник съществува от 2004 година. Началото и е поставено от двама съорганизатори – офицерът от резерва полковник Петър Петров и старшина Петър Иванов Петров. “Така лека по-лека, всяка година започна да се увеличава нашата членска маса и в момента сме 47 души. Сравнително са малко, защото Брезник е стар гарнизон. Поделение е имало до 1989 година, когато се ликвидира 48 мото-стрелкови полк. Но сега основно попълнението е от МВР. От 47 души – 11 са от МВР, 6 от Специалните служби и останалите са от Министерство на отбраната.”, поясни председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва полковник Петър Петров. Ежегодно военната организация в Брезник участва, организира или провежда различни мероприятия в общината, сред които отбелязването на 3 март, 6 май – празник на Българската армия и празник на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Денят на Христо Ботев, годишнината от Сръбско-българската война и други.

Офицерът от резерва полковник Петър Петров поясни още, че вече военната професия не е привлекателна за младите, както е било преди години. “Като чета анализите на министъра на отбраната, на командващите видове и родове войски, голям е проблемът с набирането на кадрите. Основно тази професия стана непривлекателна за младите и може би единствената причина за това е ниското заплащане – няма желаещи. Докато едно време, когато беше и полкът – беше и друго. Голям наплив имаше да започват като старшини.”, сподели офицер от резерва полковник Петър Петров.

Вижте как беше осветено знамето на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...