Полковник от запаса: Интересното за Брезник е, че е от градовете, които са записани във военната история на България

Брезник е от градовете, които са свързани с военната история на България и за това свидетелстват паметници и сгради в града. Това сподели секретарят на централната контролна комисия на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полковник от запаса Кирил Парапанов пред репортер на Zapadno.com.

Полковникът от запаса беше гост на годишното отчетно събрание на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Брезник, което се проведе в петък. На събитието беше осветено знамето на областната структура на военната организация. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: В Брезник осветиха знамето на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – ВИДЕО

Секретарят на централната контролна комисия на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва поясни, че често е идвал и продължава да посещава Брезник. “Тука е интересното е това, че град Брезник е един от градовете, които са записани в нашата военна история, имам предвид Сръбско-българската война. Затова се говори от паметниците, самата църква – в нея също има неща, които “говорят” за героизма, който е проявен тук от българските войници на позициите, които са заемали край Брезник или околните места.”, сподели полковник от запаса Кирил Парапанов.

Организацията на офицерите и сержантите от запаса и резерва е направила предложение към министъра на отбраната да се въведе доброволна наборна служба. “Например около 35 хиляди ученици, момчета, завършват ежегодно 12-и клас. Те подлежат на такава служба. Ние предлагаме те да преминават, примерно 1 година или 6 месеца, да влезнат в казармата, да положат клетва, да целунат знамето – да се научат на порядки и след това да бъдат освободени. И от тези хора да се набира кадровата армия, от която ние изпращаме така наречените мироопазващи сили в Афганистан, Косово и на други места.”, поясни секретарят на централната контролна комисия на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Виж също...

Loading...