Вековният дъб в село Рани луг събирал българи и сърби под сянката си, където се извършвали лечебни обреди

До края на този месец 15 европейски страни гласуват за 10 поредна година за „Европейско дърво на годината”. Търси се дървото с най-интересна история. 300-годишен дъб от трънското село Рани луг е българският претендент, разказа bTV в репортаж в предаването “Тази събота и неделя“.

Корените му са символ на връзката със семейство и родина, стъблото му се свързва с устойчивост и сила, а короната – с желанието за живот и стремежа към свобода. Точно на границата със Сърбия в село Рани луг едно дъбово дърво побеждава времето и става свидетел на повече от триста години българска история. Под сянката му поколения българи и сърби разказвали на трънски приказки за митични създания и извършвали лечебни обреди. Още подробности за дървото в репортажа на bTV може да видите като натиснете тук.

Резултатите от гласуването за„Европейско дърво на годината” ще бъдат обявени на 19 март по време на официална церемония в Брюксел. Може да гласувате за дъбът-цер от Рани луг чрез линка: https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria

Снимка: Кадър bTV

Виж също...

Loading...