Български визи ще се получават в 15 китайски града, което ще спомогне за опознаването на страната ни от китайски туристи, студенти и бизнесмени

Български визи ще може съвсем скоро да се получават в 15 китайски града, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с председателя на Българо-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев. В момента визи за България се получават само в столицата Пекин и в Шанхай, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„Културната дипломация, туризмът и особено образованието са сред дейностите, чието развитие е основен приоритет на министерството ни.“, подчерта министър Захариева и допълни, че предприетите от министерството усилия ще допринесат значително за опознаването на страната ни от китайски туристи, студенти и бизнесмени. Градовете, в които ще бъде възможно занапред да се получават български визи, са Гуанджоу, Дзинан, Кунмин, Нандзин, Пекин, Сиан, Ухан, Фуджоу, Ханджоу, Чанша, Чунцин, Чънду, Шанхай, Шънджън и Шънян.

Екатерина Захариева подчерта също значението на това България и партньори като Българо-китайската търговско-промишлена палата да работят за повишаване на видимостта в Китай на българското висше образование. „Образованието е сред основните двигатели на двустранните отношения. България все още извлича дивиденти от факта, че стотици чуждестранни студенти, получили образование тук, са на ключови позиции в държавната администрация и бизнеса в своите страни.“, подчерта министърът.

Събеседниците обсъдиха също предизвикателствата и възможностите пред бизнеса в двете страни. „Уверявам ви, че на двустранно ниво ние обсъждаме темата на всички нива на разговори, а заедно с партньорите си в ЕС говорим с Китай в един глас, като диалогът е на сериозен етап“., подчерта министър Захариева.

Виж също...

Loading...