Министърът на регионалното развитие: Незадоволително е състоянието на много участъци от пътищата в Трънско

През изминалата седмица депутатът от „БСП за България“ Любомир Бонев получи отговор от министъра на регионалното развитие и благоустройството за състоянието на пътищата в общините от област Перник, научи Zapadno.com. Народните представители имат право официално да поставят въпроси към министрите като част от парламентарния контрол над дейността на Министерския съвет. В първия месец на годината червените депутати от област Перник са задали поредица от въпроси към изпълнителната власт, а отговорите се публикуват в сайта на Народното събрание и съдържат интересна информация за гражданите.

Например в отговора на въпроса за състоянието на републиканската пътна мрежа в община Трън е записано, че „за много от участъците в област Перник, включително и на територията на община Трън, извършените ремонти са крайно недостатъчни и въпреки инвестираните средства състоянието на пътищата е незадоволително“. Става ясно, че държавните пътища на територията на община Трън са приблизително 116 километра. Ремонтът на пътя от Перник до Стрезимировци е приоритетен обект, но са нужни 7 милиона лева, за които още не ясно от къде и кога ще дойдат. А след инцидента на моста при Секирица за ремонта са отделени над 784 хиляди лева.

Представената от министъра информация за пътищата в общината е осигурена от отговорната за поддръжката на държавните пътища Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Информацията се отнася само за републиканската пътна мрежа, а не за общинската пътна мрежа, която се поддържа от общинските администрации с местни бюджети.

От данните, предоставени от министъра разбираме, че основният път II-63 „Перник-Брезник-Трън-Стрезимировци“ е пътят в най-добро състояние от всички републикански пътища, преминаващи през община Трън. Пътят е дълъг почти 66 километра, от които близо 35 километра са в Трънско. Специалистите на АПИ са определили, че общо около 38 километра са в лошо и незадоволително състояние, без да се уточнява в коя част от пътя е лошото състояние. Справката за пътя уточнява, че след инцидента на моста при “Секирица” през 2017 година, за ремонт на моста са отделени над 784 хиляди лева (784 388,42 лева). От тях 48 хиляди са платени за изготвянето на технологичен проект, а 280 хиляди са отишли за изграждането на временен път. Останалите 451 хиляди са за изпълнението на конструктивната част от моста.

За път III-637 „(Трън-Стрезимировци) – Вукан – Пенкьовци – Трекляно – Габрешевци – Злогош – Драговищица“ в отговора на министерството се казва: „В преобладаващата си част пътят е в лошо състояние“, като „Мостът при км 5+293 е с подкопани устои“.

Път III-813, който от община Костинброд и община Драгоман стига до община Трън при село Врабча, е в преобладаващо лошо състояние. „На територията на община Трън състоянието на пътя като цяло е незадоволителнол“, казва министърът.

Задоволително обаче е състоянието на пътя от село Филиповци към Велиново и Глоговица. Докато пътят от Вукан към Долна Мелна и кюстендилското село Трекляно е в лошо състояние според справката, но за съоръженията по него се съобщава, че са в задоволително състояние. През миналата година по този път е направено асфалтирани, озеленяване и оформление на обща стойност 23 897 лева.

Все още не е известно положението за миналата година, но за 2017 година се знае, че въпреки състоянието на пътищата, по републиканската мрежа на територията на община Трън не е установен участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Не е известно въобще каква е интензивността на движението в Трънско, защото в общината няма монтирани автоматични устройства, записващи пътния трафик.

В заключение министърът обобщава, че „за много от участъците в област Перник, включително и на територията на община Трън, извършените ремонти са крайно недостатъчни и въпреки инвестираните средства състоянието на пътищата е незадоволително“. Необходим е превантивен ремонт на пътя от Перник към Стрезимировци и този обект е приоритетен за областта. За него обаче са нужни 7 милиона лева, но кога и от къде ще се намерят тези средства още не е ясно. Агенция „Пътна инфраструктура“ търси възможности за поетапно изпълнение на необходимите ремонти през следващите години. Но при включване на даден път или участък от него в инвестиционната програма на АПИ се вземат предвид неговото състояние и значение за провеждане на транспортните потоци, а не неговото разположение, населено място или община.

Виж също...

Loading...