Природозащитници получили сигнали, че рисове са бродили по земите на Трънско допреди 15 години

Последният официално регистриран рис в България е бил убит през 1941 година в Панагюрище от немски войници. След това той е записан като изчезнал вид в Червената книга на страната ни. През 80-те години на миналия век са правени опити за реинтродукция на екземпляри в райони в Стара планина, които са били естественото им местообитание, разказва журналистът Светлозар Стоянов от вестник “Българска армия”.

През 2003 година природозащитниците изненадващо получават сигнали за рисове по нашите земи – в Трън, в Етрополска Стара планина и в Странджа. Предполага се, че това са екземпляри, преминали през границата със Сърбия. В съседна Румъния рисовете се срещат често. Популацията на евроазаитския рис на територията на страната е около 2 000 животни. Тя се доближава до тази на Финландия. В Румъния за разлика от България ловът на хищниците е разрешен. Според учените въпреки това популацията на вида в северната ни съседка е стабилна. Организират се дори и турове за отстрелване на рисове.

Дали хищникът с тегло около 13–14 килограма ни е напуснал окончателно? Някои експерти смятат, че през втората половина на 20-ти век са се запазили няколко типично български екземпляра в районите на река Ропотамо, Странджа и Южен Джендем в Стара планина. В началото на 21-и век в района на Берковица са забелязани следи от рис. През 2003 година излизат данни за рисове в района на Трън, Етрополска Стара планина и Странджа. През 2006 година в Странджа е записан звук на рис в размножителен период. През 2008 година е отстрелян „по грешка” рис в района на Горско стопанство „Чупрене”, Белоградчик – мъжки екземпляр с марка на ухото, а по-късно същата година с фотокапан е заснет екземпляр в природна среда, маркиращ територия. През февруари 2009 година в българската част на планината Осогово във фотокапан попадат двойка рисове, боричкащи се по време на „брачна церемония”. През същата година е излязъл на „кадро” рис в българската част на Странджа планина. Прочете още по темата като натиснете тук.

Виж също...

Loading...