В Гигинци канят жители и гости на селото на Трифон Зарезан в дома на семейство Васкови

Традиционно отбелязване на празник Трифон Зарезан по нов стил ще се проведе на 14 февруари в брезнишкото село Гигинци, където почти във всяка къща има лозница. Това съобщи за читателите на Zapadno.com кметът на селото Цана Сандова.

Поканени на събитието са местните жители и гости на Гигинци. Желаещите да присъстват на зарязването на лозницата на местно семейство трябва да се съберат на площада, където от 11 часа с жива музика ще се тръгне към домакините. Тази година ще бъде зарязана лоозницата в дома на Методи и Елка Васкови. Ритуалното зарязване на лозята ще бъде съпътствано с котле с вино, погача с мед и музика от оркестър “Средец” от София. На празника миналогодишният Цар на лозята ще предаде на домакина Методи Васков гега, украсена с чемшир и цветя. Гегата ще бъде в дома на семейство Васкови до следващия Трифон Зарезан, когато трябва да бъде предадена на новия Цар на лозята.

След зарязването празникът ще продължи в салона на читалището с музикална програма с диджей. Освен веселие ще се проведе дустация на вино, на която Комисия ще определи най-доброто произведено домашно вино. За победителя ще бъде връчена първа награда, а за останалите участници са предвидени поощрителни награди.

Организатори на честването на празника са кметството на село Гигинци и местното народно читалище „Искра-1952“.

Виж също...

Loading...